Verkkouutiset

Vladimir Putin USA:lle: Liittykää meihin Syyriassa

Venäjän presidentti Vladimir Putin toivoisi länneltä yhteistyötä Syyriassa.

”Ilmoitimme kumppaneillemme suunnitelmistamme etukäteen. Ilmoitimme aikeistamme amerikkalaisille kumppaneillemme ja monille muillekin. Etenkin kyseisen alueen maille”, Vladimir Putin toteaa Venäjän Syyrian operaatiosta Rossija 1 -kanavan haastattelussa.

Haastattelu on julkaistu kokonaisuudessaan Venäjän presidentin kotisivuilla.

Putinin mukaan Venäjä on ollut ”hyvän tahdon eleenä” avoin Syyrian toiminnastaan.

”Haluan painottaa jälleen, että toimimme täysin kansainvälisen lain puitteissa ja Syyrian hallituksen pyynnöstä”, Putin toteaa.

Hänen mukaansa kaikki muut maat paitsi Venäjä operoivat Syyriassa laittomasti.

”Kaikkein yksinkertaisinta olisi, että he liittyisivät mukaan meidän pyrkimyksiimme ja toisivat omat operaationsa Syyriassa lain piiriin”, Putin sanoo.

”Emme ole ikävä kyllä saaneet tällaista sopimusta aikaan kumppaniemme ja kollegoidemme kanssa”, hän jatkaa.

Vladimir Putin ottaa haastattelussa kantaa myös raportteihin, joiden mukaan Venäjä on iskenyt ISIS-jihadistijärjestön sijaan Syyrian maltillisen opposition kohteisiin.

”Jos kumppanimme tietävät tilanteen paremmin kuin me ja ovat jo toimineet siellä yli vuoden – laittomasti kylläkin – olisi heidän annettava meille tietoja kohteista”, Putin muotoilee.

Hän vihjaa Venäjän pyytäneen tietoja ja amerikkalaisten kieltäytyneen.

Rauhanomaista politiikkaa

Vladimir Putin kehuu haastattelun aikana Syyriaan Kaspianmereltä tehdyssä iskussa käytettyjä risteilyohjuksia.

”Ne ovat huippuluokan täsmäaseita. Aiomme aseistaa koko armeijamme sekä tällaisilla ohjuksilla että uusimman sukupolven maa- ja ilmavarusteilla. Kyse on erittäin kehittyneistä asejärjestelmistä, jotka ovat osoittaneet tehonsa myös käytännössä.”

Ohjusten kehumisen jälkeen Putin kommentoi Venäjän ulkopolitiikkaa. Sitä hän kuvailee ”rauhanomaiseksi”.

”Tämä ei ole liioittelua. Kun katsotaan maailmanpoliittista karttaa ja Venäjän paikkaa sillä, on selvää, ettei meillä ole tarvetta toisten alueille tai luonnonvaroille.”

Putin toteaa myös, ettei hän hamua Neuvostoliiton jälleenrakentamista.

”Meidän velvollisuutemme on kuitenkin puolustaa Venäjän itsenäisyyttä ja suvereniteettia. Näin olemme tehneet ja niin teemme jatkossakin”, presidentti sanoo.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)