Verkkouutiset

Vladimir Putin historiotsijoiden ja uskontojen tapaamisessa Moskovassa. LEHTIKUVA / AFP / JEVGENI BIJATOV

”Vladimir Putin taistelee paitsi asemastaan, myös hengestään”

Hallitsijan fyysisellä likvidoinnilla on ukrainalaisen tutkijan mukaan Venäjällä pitkät perinteet.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Viime aikoina on esitetty ukrainalaistutkija Dmytro Zolotuhinin mukaan useita näkemyksiä siitä, kuinka Venäjän Ukrainaa vastaan käymä hyökkäyssota olisi pysäytettävissä.

Historioitsija ja tietokirjailija Timothy Snyder on korostanut, että minkäänlainen kompromissi presidentti Vladimir Putinin harjoittaman ydinaseuhittelun edessä ei lopettaisi Ukrainan sotaa eikä myöskään vähentäisi ydinsodan uhkaa. Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan oli Snyderin mukaan alun perin määrä tarjota suhteellisen harmitonta ajanvietettä venäläisille tv-katsojille, mutta siitä onkin tullut taakka, joka heikentää jo Putinin legitimiteettiä.

– Kun tarkastelemme Venäjän historiaa, havaitsemme, että heikentynyt legitimiteetti johtaa aina hallitsijan tai tsaarin fyysiseen eliminointiin, Dmytro Zolotuhin sanoo Friends of Europe -verkoston julkaisemassa artikkelissa.

– Putin taistelee hengestään, ja Ukrainan pääkaupunkiin lokakuun puolivälissä tehty massiivinen ohjusisku todistaa, että hän haluaa palauttaa legitimiteettinsä Venäjällä tarjoamalla televisioidun spektaakkelin vasalleilleen. Venäjän televisio on täysin Putinin hallinnassa, mutta taistelukenttä Ukrainassa ei, Zolotuhin toteaa.

Dmytro Zolotuhin on Ukrainan entinen apulaisviestintäministeri, joka johtaa nykyisin Institute of Post-Information Society -ajatushautomoa.

Kolme skenaariota

Amerikkalaisjournalisti Thomas Friedman on esittänyt, että meneillään oleva sota voi päättyä kolmella tavalla: Ukrainan voittoon, ”likaiseen sopimukseen Putinin kanssa” tai ”vähemmän likaiseen sopimukseen” Putinin kanssa.

Likainen sopimus tarkoittaisi Zolotuhinin mukaan lähinnä sitä, että Donetskin, Luhanskin, Hersonin ja Zaporižžjan alueet jäisivät Venäjän hallintaan, minkä vastineeksi Putin lopettaisi iskut Ukrainan siviilikohteisiin.

– Tämä skenaario on täysin epärealistinen, koska Ukrainan armeija ja kansa eivät koskaan sallisi Ukrainan poliittisen eliitin tekevän tällaista sopimusta, Zolotuhin sanoo.

– Venäjän alaisuudessa Ukrainan kansalaisia uhkaisivat kidutus, raiskaukset ja kuolema, kuten kymmenissä vapautetuissa ukrainalaisissa kaupungeissa on nähty. Neuvotteluihin on sen vuoksi edellytyksiä vain, jos Venäjän armeija poistuu miehittämiltään alueilta, hän toteaa.

Jäljelle jää vain Ukrainan voitto

”Vähemmän likaisessa sopimuksessa” Venäjän armeija vetäytyisi kaikilta helmikuun 24. päivän jälkeen valtaamiltaan Ukrainan alueilta, mutta ennen sitä miehitetyt alueet jäisivät edelleen Kremlin hallintaan.

– Tämäkään skenaario ei ole enää realistinen, sillä Putin on poistanut tämän vaihtoehdon valekansanäänestysten ja alueiden ”Venäjään liittämisen” myötä. Päätös luopua ”Venäjän uusista alueista” olisi Kremlille poliittisesti mahdotonta – jopa suoranainen itsemurha, Zolotuhin arvioi.

Näin ollen jäljelle jää hänen mukaansa vain yksi realistinen skenaario: Ukrainan voitto. Sen toteutuminen vaatii merkittäviä muutoksia Venäjän huipulla.

– Venäjän tulevaisuus liittovaltiona, jossa järjestetään demokraattiset vaalit ja jossa vallitsee poliittisen ja etnisen identiteetin vapaus, on edelleen hyvin etäinen ajatus. Se on kuitenkin mahdollista saavuttaa, jos nykyisen imperialistisen valtiorakenteen purkaminen tapahtuu kansainvälisen yhteisön valvonnassa, hän toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)