Verkkouutiset

Mielenosoittajat vastustivat liikekannallepanoa Moskovassa keskiviikkona. LEHTIKUVA / ALEXANDER NEMENOV

Kreml petti jo lupaukset: Sotaan joutuu, vaikka ei olisikaan palvellut

Moskova näyttää puhuneen palturia liikekannallepanosta.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin keskiviikkona julistama ”osittainen liikekannallepano” näyttää Venäjältä tihkuvien tietojen perusteella paljon laajemmalta kuin Kreml on antanut ymmärtää.

– Kaikki, mitä Vladimir Putin sanoi puheessaan oli valetta, venäläinen politiikan tutkija Ilja Matvejev summaa Twitterissä.

Hän huomauttaa, ettei myöskään puolustusministeri Sergei Shoigun keskiviikkona mainitsemaa tietoa 300 000 reserviläisen mobilisoinnista löydy varsinaisesta liikekannallepanomääräyksestä. Matvejev uskookin, että Moskova pyrkii värväämään aalloissa vielä enemmän väkeä.

Moni asiantuntija on tosin huomauttanut, ettei Venäjällä ole resursseja kouluttaa laajoja reservejä. Värvätyt päätynevätkin rintamalle hyvin vähäisellä koulutuksella tai mahdollisesti käytännössä ilman koulutusta.

Jo vuorokaudessa on myös tullut selväksi, että toisin kuin Putin lupasi, lähetetään Ukrainaan muitakin kuin sotilaskokemusta omaavia reserviläisiä.

Värväyksestä vastaavat paikalliset viranomaiset alueilla. Heillä on mitä ilmeisimmin kiire täyttää Kremlin kovat tavoitteet. Esimerkiksi alla näkyvässä Taiga Infon uutisessa kerrotaan värvätystä 38-vuotiaasta viiden lapsen isästä, joka ei ole suorittanut asepalvelusta.

– Kuka tahansa voidaan kutsua palvelukseen, ei vain heitä, jotka ovat palvelleet aiemmin. Muut laissa mainitut poikkeukset – suuri määrä lapsia, sairaat läheiset – eivät myöskään merkitse mitään. Tätä tapahtuu jo Ilja Matvejev kirjoittaa.

Tutkijan mukaan näyttääkin siltä, että koko liikekannallepanosta on tulossa katastrofi.

Samaan on kiinnittänyt huomiota myös Venäjä-asiantuntija, Johns Hopkins -yliopiston professori Sergei Radtshenko.

Hän muistuttaa Twitterissä Vladimir Putinin todenneen keskiviikkona, että vain sotilaskokemusta tai erityistä teknistä osaamista omaavia mobilisoidaan. Todellisuudessa itse määräyksessä ei mainita tästäkään mitään.

– Ei ole mitään syytä uskoa Putinin sanoja (hän on luonut uransa valehtelemalla ja hämäämällä, joten meidän tulisi pikemminkin epäillä hänen sanomisiaan), Radtshenko sanoo.

Professori nostaa esiin Venäjän lain kirjaukset reserviläisistä. Pykälien perusteella reserviläisiksi lasketaan jopa heidät, joilla on aiemmin ollut vapautus asepalveluksesta. Reserviläisiin kuuluvat lain mukaan myös he, jotka ovat jättäneet tulematta kutsuntoihin ilman laissa hyväksyttyä syytä. Tämä koskettaa hänen mukaansa monia.

– Toisin sanoen melkein kuka tahansa voidaan värvätä, ja olen varma, että tämä on Putinin varsinaisen määräyksen epämääräisyyden tarkoituskin.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)