Verkkouutiset

Vladimir Putin vuonna 2008. LEHTIKUVA

Vladimir Putin elokuussa 2008: Venäjä hyväksyy Ukrainan rajat

Venäjän johtaja sanoi tuolloin, että jo asiasta kysyminen "haisee provokaatiolta".

Silloinen pääministeri Vladimir Putin oli saksalaisen ARD-tv-kanavan haastattelussa elokuun lopussa 2008, Georgian sodan jälkeen. Venäjän pääministerin sivuilla julkaistu englanninkielinen haastattelun litterointi löytyy nettiarkistosta.

Vladimir Putinilta kysyttiin Ranskan esittämistä huolista, että uusi konflikti puhkeaisi Ukrainassa – erityisesti Krimillä ja Sevastopolissa.

– Te sanoitte ”seuraava kohde”. Meillä ei ollut kohdetta tässä konfliktissa, joten minusta on yksinkertaisesti sopimatonta puhua jostain ”seuraavasta kohteesta”. Tämä on ensimmäinen pointtini, Vladimir Putin vastasi 2008.

– Krim ei ole kiistanalainen alue. Toisin kuin Georgia ja Etelä-Ossetia, ei siellä ole ollut etnistä konfliktia.

– Venäjä on pitkään tunnustanut (recognized) tämän päivän Ukrainan rajat. Suurelta osin olemme päättäneet neuvottelut rajasta. Nyt meidän on hoidettava rajan viitoittaminen, mutta se on tekninen kysymys.

Putin jatkoi todeten, että ”minusta tuolla tavoin kysymyksen kysyminen Venäjän kohteista haisee provokaatiolta”.

– Krimillä yhteiskunnassa on monimutkaisia prosesseja. On Krimin tataarien ongelmia, ukrainalaisen väestön, venäläisen väestön, slaaviväestön yleisesti, mutta tämä on Ukrainan sisäinen poliittinen ongelma, Putin sanoi.

– Meillä on sopimus Ukrainan kanssa laivastomme pysymisestä vuoteen 2017 asti, ja se ohjaa meitä.

Maaliskuussa 2022 Putin totesi puheessaan venäläisille näin:

– Ymmärrän teidän olevan huolissaan rakkaimmistanne. Korostan etteivät varusmiehet osallistu taisteluihin, eivätkä tee niin tulevaisuudessa. Ei tule mitään uutta kutsua reserviläisille.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)