Verkkouutiset

Ivan Iljin.

Vladimir Putin avautui suosikkifilosofistaan – ”fasismi kiehtoo”

Maanpaossa elänyt Ivan Iljin ihaili Benito Mussolinia ja natsi-Saksaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Valdai-keskustelufoorumilla tällä viikolla puhuneen Venäjän presidentti Vladimir Putinin kerrotaan raottaneen oman poliittisen ajattelunsa taustoja. Erityisen läheisiksi Putin kertoo kokevansa edesmenneet venäläisfilosofit Ivan Iljinin (1993–1954) ja Nikolai Berdjajevin (1874–1948).

– Tiedättekö, en haluaisi mainita vain Ivan Iljiniä, mutta luen hänen teoksiaan kyllä, raportoi venäläinen uutissivusto RBC Putinin todenneen vastauksena hänelle esitettyyn kysymykseen.

Sekä Iljin että Berdjajev olivat Putinin mukaan henkilöitä, jotka ajattelivat Venäjää ja sen tulevaisuutta. Häntä kiehtoo etenkin pohdinta siitä, kuinka eri kansakunnat ja etniset ryhmät kulkevat ensin kohti kehityksensä huippua ja sitten rappiota. Se, että Iljin ja Berdjajev herättävät edelleen keskustelua, todistaa hänen mukaansa heidän filosofiansa merkityksellisyydestä.

RBC kertoo Putinin myös väittäneen, että lännessä ei suurten kirjailijoiden tuotantoa enää lueta, koska näiden ei katsota käsittäneen rotu- ja sukupuolikysymysten tärkeyttä.

Mussolinin ja natsien ihailija

Putin on useissa aiemmissakin yhteyksissä kertonut kiinnostuksestaan Ivan Iljiniin ja jopa järjestänyt maanpaossa kuolleen filosofin uudelleenhautauksen Venäjälle.

Iljiniin ovat Putinin ja vanavedessä viitanneet myös presidenttinä ja pääministerinä toiminut Dmitri Medvedev, ulkoministeri Sergei Lavrov, perustuslakituomioistuimen puheenjohtaja ja useat Venäjän ortodoksisen kirkon johtohenkilöt. Hänen näkemyksillään on perusteltu niin Venäjän sisäisiä toimia kuin Euraasian unionin perustamista ja Ukrainan sotaa.

Vuodesta 1922 Saksassa ja Sveitsissä elänyt Iljin inhosi neuvostojärjestelmää, mutta ihaili Yalen yliopiston historian professorin Timothy Snyderin mukaan Benito Mussolinin Italiaa ja piti väkivaltaa oikeutettuna keinona edistää poliittisia tavoitteita. Hän oli Snyderin mukaan pahoillaan siitä, että fasismi oli syntynyt Italiassa eikä Venäjällä.

Natsien vuonna 1933 tapahtunutta valtaannousua Saksassa Iljin tervehti ilolla. Adolf Hitler oli hänen mielestään toiminut oikein syrjäyttäessään oikeusvaltiojärjestelmän. Samoin kuin Mussolini, myös Hitler toteutti hänen mukaansa historiallista missiota, joka oli yksinomaan puolustuksellinen.

– Kun venäläissotilaat saivat Ukrainalle kuuluvan Krimin valtaamiseksi annettuja liikekannallepanokäskyjä tammikuussa 2014, kaikille Venäjän korkea-arvoisille virkamiehille ja alueiden kuvernööreille lähetettiin Iljinin Tehtävämme-kirja. Kun venäläisjoukot olivat miehittäneet Krimin ja parlamentti äänesti sen liittämisestä Venäjään, Putin siteerasi perusteluissaan Iljiniä, Snyder toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)