Verkkouutiset

Virusopin professori uskoo koronaviruksen laantuvan pian. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Virusopin professori IS:lle: Näin epidemia hiipuu

Ilkka Julkusen mukaan väestön immuniteettisuojasta muodostuu todennäköisesti niin hyvä, että korona alkaa hiipumaan.

Turun yliopiston virusopin professori Ilkka Julkunen kertoo Ilta-Sanomien haastattelussa suhtautuvansa optimistisesti koronatilanteen kehittymiseen. Hänen mielestään on todennäköistä, että koronavirus alkaa hiljalleen hiipua.

– Jos omikronia sairastetaan paljon ja otetaan kolmansia rokotuksia, väestön immuunisuoja on niin hyvä, että koronan pitäisi ruveta rauhoittumaan, Julkunen kertoo Ilta-Sanomille.

Julkunen kertoo omikronin ilmestymisen olleen hänelle täysi yllätys. Hänen mukaansa omikronissa olevien muutoksien määrä aikaisempiin variantteihin verrattuna on yllättävän suuri.

Julkunen ei kuitenkaan ole erityisen huolissaan myöskään mahdollisista uusista virusmuunnoksista. Hänen mukaansa tilanne tuskin menisi yhtä huonoksi kuin nyt, koska ihmisillä on laaja immuniteettisuoja useiden rokotusten ja sairastumisten jälkeen.

Julkunen ennustaa, että koronasta tulee yksi hengitystieinfektiota aiheuttava virus muiden joukossa. Hänen mukaansa on todennäköistä, että tulevina vuosina lapset sairastavat taudin varhaislapsuuden aikana, jolloin ensimmäinen immuniteetti muodostuu.

– Mutta kun tulee riittävästi muuntunut virus, ihminen voi saada uuden tartunnan, vaikka kuusi kuukautta tai viisi vuotta edellisen infektion jälkeen, Julkunen sanoo.

Kuitenkin hänen mukaansa rokotuksia tarvitaan todennäköisesti vain iäkkäimmille ja riskiryhmäläisille.

 

Uusimmat
MAINOS