Verkkouutiset

Tutkijat korostavat muun muassa hengityssuojainten tärkeyttä. LEHTIKUVA / SILJA-RIIKKA SEPPÄLÄ

Viruksen leviämisestä uusi tieto: Pääosin pitkään ilmassa leijuvia aerosoleja

Aerosolileviäminen selittää niin kutsuttuja superleviämistapauksia.

Erittäin pienillä ja verrattain pitkään ilmassa pysyvillä aerosoleilla voi olla suuri rooli koronavirustaudin leviämisessä, tuoreessa tutkimuksessa todetaan. Aerosolileviämisen tiedetään olevan monien niin kutsuttujen superleviämistapausten takana.

Clinical Infectious Diseases -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että nämä erittäin pienistä vain 5 mikrometrin suuruisista tai sitä pienemmistä hiukkasista koostuvat aerosolit käsittivät peräti 85 prosenttia tutkimuksessa havaitusta potilaiden hengitysilman virusannoksesta.

Tutkimus tehtiin verrattain pienellä otannalla. Koehenkilöistä kolmentoista havaittiin tuottavan viruspartikkeleita. Näytteitä kerättiin potilaiden hengittäessä, puhuessa ja laulaessa alla näkyvän kuvan tapaan.

Tutkimuksen todetaan tukevan aiempia vaatimuksia asianmukaisten hengityssuojaimien käytöstä ja puhtaan hengitysilman varmistamisesta koronavirustartuntojen vähentämiseksi esimerkiksi koulujen kaltaisissa tiloissa.

– Pienet aerosolit uhmaavat painovoimaa, leijuvat ilmassa tuntikausia ja kertyvät sisätiloihin, vaatien tilojen tuuletusta ja maskeja, tunnettu molekyylibiologi Ali Nouri tviittaa tutkimuksesta.

Nouri toimi aiemmin Yhdysvaltojen tutkijaliiton puheenjohtajana. Hän on nykyisin apulaisministeri Yhdysvaltain energiaministeriössä. Hän kiittelee tutkimusta tärkeäksi.

 

Uusimmat
MAINOS