Verkkouutiset

Virossa vaaditaan rauhansopimuksen rajoja takaisin

Parlamentin puhemies vaatii Tarton rauhansopimuksen ratifioimista.

Virossa vaaditaan Tarton rauhansopimuksessa määriteltyjen alueiden palauttamista Venäjältä.

Viron parlamentin puhemies Henn Põlluaas kommentoi Facebookissa julkaisemassa päivityksessään Venäjän ulkoministeriön diplomaatin Sergei Beljajevin lausuntoa, jonka mukaan Kreml ratifioi Viron ja Venäjän välisen rajasopimuksen vain, jos Viro luopuu alueellisista vaatimuksistaan.

Viro on ainoa Naton jäsen, jolla ei ole ratifioitua rajasopimusta Venäjän kanssa. Henn Põlluaasin mukaan ”Tarton rauhansopimuksen tunnustamatta jättäminen tarkoittaa pääasiassa Viron tasavallan tunnustamatta jättämistä”.

– Se on maamme syntymätodistus ja yksi tärkeimmistä perusteista valtiollisuudellemme, Põlluaas kirjoittaa Facebookissa julkaisemassaan kirjoituksessa.

Viron vapaussodan jälkeen solmitussa Tarton rauhansopimuksessa Viroon kuuluivat sen nykyisten alueiden lisäksi niin sanottu Viron Inkeri Narvajoen itäpuolelta ja Petserimaa sekä Setumaan Venäjän-puoleinen osa.

–  Virolla ei ole alueellisia vaatimuksia Venäjältä. Emme halua neliömetriäkäään Venäjän aluetta. Haluamme vain omamme takaisin. Venäjä on liittänyt noin 5 prosenttia Viron alueesta itseensä.

– Viron ja Venäjän raja vahvistetaan Tarton rauhansopimuksella, joka on edelleen YK:n voimassa olevien kansainvälisten sopimusten rekisterissä. Juuri näiden rajojen sisällä kaikki maat tunnustivat Viron. Rajasopimuksen edistyminen voi tarkoittaa vain Tarton rauhansopimuksen ja sen rajan tunnustamista ja alueen palauttamista Venäjän toimesta.

Maan ulkoministeri Urmas Reinsalu arvioi, että Viro ei tule allekirjoittamaan sopimusta lähiaikoina erimielisyyksien vuoksi. Viron pääministeri Jüri Ratas arvioi sen sijaan aiemmin keväällä, että ”Viron olisi otettava huomioon nykyinen poliittinen todellisuus ja nykyinen tosiasiallinen raja”.

– Meidän on tietenkin otettava huomioon Tarton sopimuksen näkökohdat, mutta meidän on otettava huomioon myös todellinen tilanne, jossa elämme vuonna 2019, Ratas sanoi.

https://www.facebook.com/henn.polluaas/posts/3242840082425077

Uusimmat
MAINOS