Verkkouutiset

Narvan kaupunkia. Kuva: Wikipedia Commons

Virossa kiistellään: Voiko kadulla olla kommunistin nimi?

Narvan pormestarin mukaan uudelleen nimeäminen ei ole tärkeysjärjestyksen kärjessä.

Onko kadun nimeäminen kommunistin mukaan sopivaa? Aiheesta on kiistelty Viron itärajalla sijaitsevassa Narvassa pitkään.

Viro julistautui uudelleen itsenäiseksi elokuussa vuonna 1991. Maa vapautui kommunismista, mutta kolmanneksi suurimmassa kaupungissa Narvassa on yhä kaksi punajohtajien mukaan nimettyä katua: Tiimani ja Daumani.

Kadut nimettiin Neuvostoliiton miehityksen aikaan Albert-August Tiimannin ja Ants Daumanin mukaan. Asia herättää nykyään pahennusta, koska miehet syyllistyivät Viron työväenkommuunin (1918–1919) aikana kymmenien ihmisten teloituksiin ja muihin hirmutekoihin.

Viron yleisradioyhtiö ERR kertoo, että Narvan kaupunginvaltuusto saa pian käsiteltäväkseen ehdotuksen, jonka mukaan kadut tulisi nimetä uudelleen. Asian kerrotaan aiempina vuosina jumiutuneen byrokratian ja vastustuksen takia.

Viron entinen presidentti Kersti Kaljulaid esitti kaudellaan, että Narva muuttaisi katujen nimet. Parlamentti hyväksyi lisäksi noin kaksi vuotta sitten lain, joka kieltää historiallisesti sopimattomat katujen nimet. Valtiolla ei ole kuitenkaan lain mukaan mahdollisuutta määrätä kuntia muuttamaan katujen nimiä.

Narvan kaupunginjohtaja ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Katri Raik on kertonut ERR:lle, että hän on valmis esittämään katujen nimeämistä uudelleen valtuustolle. Asia ei ole hänen mukaansa kuitenkaan tärkeysjärjestyksen kärjessä.

Narva sijaitsee Viron ja Venäjän rajalla. Kaupungin väestöstä noin 90 prosenttia puhuu äidinkielenään venäjää.

Uusimmat
MAINOS