Verkkouutiset

Viron viinaralliin halutaan jarruja – tuontiin rajoituksia tai vero?

Kristillisdemokraattien kansanedustajat haluavat tietää, kuinka alkoholin tuontia voitaisiin EU-säännösten puitteissa rajoittaa tai verottaa.

Kristillisdemokraattien kansanedustajat Jouko Jääskeläinen ja Leena Rauhala ovat jättäneet kirjallisen kysymyksen alkoholin tuonnin rajoittamisesta erityisesti Viron ja Suomen välillä.

Kansanedustajat tahtovat tietää, kuinka alkoholin tuontia voitaisiin EU-säännösten puitteissa rajoittaa tai verottaa silloin, kun naapurimaan hinta- ja verotustaso olennaisesti eroavat tuonnin kohteena olevan maan tasosta.

− Viron ja Suomen välinen alkoholin verovapaa tuonti ns. omaan käyttöön on viime vuosina kasvanut muun muassa Suomen selkeästi korkeammasta verotustasosta johtuen. Tästä on seurannut säännösten eritasoista kiertämistä ja ennen kaikkea kansanterveydellisiä ongelmia, Jääskeläinen arvioi.

Verotustasojen huomattava ero yhdistettynä vapaan kaupan periaatteeseen aiheuttaa myös kansantaloudellisia ja toimialakohtaisia ongelmia. Valvonnan lisääminen ei ratkaise ongelmia, sillä uusien määräysten ja kontrollitoimien todellisesta vaikuttavuudesta ei voida olla varmoja.

− Suomen ja Viron taloudelliset ja verotukselliset erot tulevat epäilemättä ajan myötä tasoittumaan, mutta siihen menee kansanedustajien mielestä liian kauan, jotta nykyistä tilannetta voitaisiin pitää millään tavalla hyväksyttävänä, toivottavana tai eettisesti kestävänä.

Uusimmat

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)