Verkkouutiset

K

Viron pääministeri vetoaa: Hyvä Sanna, olen huolissani

Kaja Kallaksen mukaan Suomen matkustusrajoitukset eivät ole EU-sääntöjen mukaisia.

– Suomessa työskentelevät virolaiset eivät voi ilman työpaikan menettämisen uhkaa matkustaa maasta toiseen. Se ei ole kohtuullista eikä EU-sääntöjen mukaista, kirjoittaa Viron pääministeri Kaja Kallas avoimessa kirjeessään Helsingin Sanomissa pääministeri Sanna Marinille (sd.).

– Hyvä Sanna, olen huolissani. Olen kertonut sinulle huolestani aikaisemminkin – Kesärannassa, Portossa, Brysselissä ja myös puheluissamme. Hyvät ystävät ja naapurit voivat kertoa toisilleen kaikesta, iloista ja huolistaan. Toivon, että sinulla on aikaa kuunnella, Kaja Kallas aloittaa kirjeensä.

Hän toteaa, että yhdenkään ihmisen ei pitäisi joutua valitsemaan, mitä pitää tärkeämpänä, perhettään vai työtään.

– Tammikuun lopulla oli kuitenkin tuhansien virolaisten, joiden perheet ovat Virossa ja työpaikka Suomessa, pakko tehdä tällainen valinta. Suurin osa heistä joutui perheensä toimeentulon varmistamiseksi valitsemaan työnsä Suomessa.

– Tuosta hetkestä on nyt neljä ja puoli kuukautta. Nämä virolaiset ovat mukana rakentamassa Suomea, pitämässä huolta Suomesta, siivoamassa Suomea, panostamassa käsiensä ja ajatustensa voimin suomalaiseen hyvinvointiin. Ja jo neljän ja puolen kuukauden ajan lapset tuhansissa virolaisissa kodeissa ovat ikävöineet isiään ja äitejään ja toivoneet heidän saapuvan viikonlopuksi kotiin, Kallas kirjoittaa.

– Surullisina, sillä odotus on viikosta toiseen ollut turhaa, eikä loppua ikävöinnille näy. Hyvä Sanna, tällainen tilanne ei saisi olla totta 2000-luvun Euroopan unionissa. Neljä ja puoli kuukautta on pienen lapsen elämässä yhtä kuin ikuisuus, hän jatkaa.

Kallas pyytää, että pääsisimme yhdessä sellaiseen ratkaisuun, jossa Suomessa työskentelevät virolaiset pääsisivät käymään kotimaassaan.

– Lentokoneella matkustaminen on mahdollista vain vauraille ja harvoille: Tallinnan ja Helsingin välisille reittilennoille mahtuu mukaan sata kertaa vähemmän matkustajia kuin autolautoille.

Hän kertoo Viron tarjonneen tammikuun lopusta alkaen erilaisia ehdotuksia työmatkaliikenteen uudelleen avaamiseksi tavalla, jolla ei olisi kielteistä vaikutusta kummankaan maan terveydenhuoltojärjestelmään. Jo helmikuun lopusta alkaen ei laivoihin ole päästetty matkustajia, joilla ei ole todistusta negatiivisesta koronavirustestistä.

– Olemme sopineet Euroopassa keskenämme, että rajoitusten on oltava oikealla tavalla suhteutettuja, ja tarvittaessa saatamme voimaan luottamustoimenpiteet, kuten vaatimuksen testaus- tai rokotustodistuksesta. Se, että Suomessa työskentelevät virolaiset eivät voi ilman työpaikan menettämisen uhkaa matkustaa maasta toiseen, ei ole kohtuullista, ja on lisäksi ristiriidassa EU-sääntöjen kanssa. Se ei ole enää myöskään perusteltua, kun tarkastelee tartunta- ja rokotuslukuja, Kallas kirjoittaa.

Uusimmat
MAINOS