Verkkouutiset

Viron entinen pääministeri Mart Laar Helsingissä 2019. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Viron ex-pääministeri: Kovina aikoina lohduttaa, että Venäjällä menee vielä huonommin

Mart Laar sanoo, että sotaan tulee suhtautua pikajuoksun sijaan kestävyysjuoksuna.

Paljolti nyky-Viron pohjan luomisesta ja 1990-luvun alun uudistuksista vastannut, maan pääministerinä vuosina 1992-1994 ja 1999-2002 toiminut Mart Laar on kommentoinut Suomenlahden alueen tulevaisuuden näkymiä talouslehti Äripäevalle. Vuodesta 2013 lähtien Laar on toiminut Viron keskuspankin johtokunnan puheenjohtajana.

– Lyhyesti sanottuna tulevaisuus ei näytä niin kauniilta kuin haluaisimme, mutta ei niin synkältäkään kuin pelätään. Elämä muuttuu paljon vaikeammaksi. Taantuma on saapumassa, oikeastaan se on jo täällä. Hinnat nousevat tolkuttomasti. Sotapakolaistilanne muuttuu rasittavaksi, sanoo Laar, ja lisää:

– Ja sitten vielä nopeasti kasvava ulkomaanvelka, vientimarkkinoiden kriisimerkit ja energiakriisi, osakemarkkinoilla käynnissä oleva teurastus ja lainakorkojen nousu. Kolmannessa maailmassa lähestyy [Vladimir] Putinin aiheuttama nälänhätä ja uusi siirtolaistulva. Energiakriisi saapuu talvella jälleen ja entistä kovempanakin.

Laarin viesti on: tämä kaikki ja mahdollisesti paljon muutakin tulee vain käydä läpi. Samoin Ukrainan sota ei tule loppumaan niin pian.

– Käynnissä olevaan sotaan suhtautuminen pikajuoksuna on selvästi intomielistä. Pikemminkin kyse on kestävyysjuoksusta, ellei peräti maratonista. Jos sen yrittää juosta sprintin tahtiin, on voimat pian lopussa. Rauhallisemmin ottaen päästään pitkälle. Tämä sota ei lopu vielä niin pian. Meidän tulee olla valmiita pidempään vastarintaan ja jakaa voimavarojamme rationaalisesti, jotta Ukrainaa voidaan tukea voittoisaan loppuun asti. Tämä on yksinkertaisesti hinta, joka länsimaailmaan kuulumisesta pitää maksaa.

Laarin mukaan ”ainakin jotakin voi lohduttaa se, että Venäjällä menee pian vieläkin huonommin”.

– Olen kyllä jo aikoja sitten luopunut uskosta siihen, että vähitellen asetetut varovaiset pakotteet saisivat Putinin lopettamaan sodan Ukrainassa tai ylipäätään Venäjää muuttamaan suuntaansa, mutta hiljalleen nekin alkavat vaikuttaa. Luonnollisesti Putin hallitsee tyytyväisesti omaa Pohjois-Koreaansa tai hyvässä lykyssä Irania. Hienoa on ajella uudella Moskvitšillään, haukata Vanja-sedän hampurilaista ja litkiä RuColaa. Valko-Venäjän kanssa saa pelata jääkiekkoa ja kenties Pohjois-Koreakin kokoaa oman joukkueensa.

Uusimmat
MAINOS