Verkkouutiset

Virolainen sotilas. KUVA: Siim Verner Teder / Kaitsevägi

Virolaiskenraali: Meidän on varauduttava pahimpaan

Riho Ühtegin mukaan Kremlin valloitushalu ei ole kadonnut mihinkään.

Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainassa tuli monelle yllätyksenä, arvioi Viron suojeluskuntajärjestön (Kaitseliit) komentaja, prikaatikenraali Riho Ühtegi.

Venäjä käynnisti hyökkäyksen Ukrainaan 24. helmikuuta.

– Sinä päivänä useimmille meistä tuli selväksi, että periaatteessa mikä tahansa Venäjän naapurivaltio, mukaan lukien Viro, olisi voinut olla hyökkäyksen kohteena, kenraali puhui ERR:n mukaan Virossa juhannusaattona vietettävän voitonpäivän paraatissa.

– Kyllä, olemme tehneet oikeita päätöksiä. Nato-jäsenyys antaa meille turvatakuut, mutta hulluutta vastaan ei auta yksikään takuu, hän viittasi puheessaan Venäjän johtoon.

Virolaiskenraalin mukaan venäläisjoukot ovat kärsineet merkittäviä tappioita Ukrainassa, mutta Kremlin päättäjien halu valloittaa vieraita maita ja tehdä tuhoa ole kadonnut mihinkään.

– Ensimmäiset nopeat ja kunnianhimoiset valloitussuunnitelmat ovat epäonnistuneet, mutta ne on nyt korvattu täydellisen tuhon ja (ihmisten) uudelleensijoittamisen kampanjalla. Näemme joka päivä uutisissa pitkittyneen sodan kauhuja, hän totesi.

– Uskon useimpien olevan kanssani samaa mieltä siitä, että meidän on varauduttava pahimpaan. Viron tasavallan patrioottina ja sotilaana tahdon myös korostaa sitä, että kaiken tämän keskellä meidän ei pidä mennä paniikkiin ja kaivautua kulmakarvoja myöten juoksuhautoihin sotaa odotellessa.

Hänen mukaansa virolaisten on suhtauduttava uhkaan rauhallisesti.

– Meidän pitää löytää tasapaino, joka takaa uskottavan puolustuksen, valtion vaurauden ja kansalaisten hyvinvoinnin. Tyytyväinen kansa on maanpuolustustahtoinen kansa, ja puolustustahtoinen kansa on niin vahva, ettei sitä voi voittaa.

Uusimmat
MAINOS