Verkkouutiset

”Viro tuhoaa Venäjää älyllisesti”

Viron presidentin mukaan Venäjä voisi saavuttaa parhaat suhteensa Viron kanssa, jos maasta tulee demokraattinen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Viron presidentti Toomas Henrik Ilves kielsi Institute Of Modern Russian haastattelussa sen mahdollisuuden, että Venäjän presidentti Vladimir Putin toistaisi Viron Narvassa Krimillä nähdyn valloituksen.

Haastattelija esitti Ilvekselle huolensa siitä, kuinka Virossa on pelätty jopa sellaista mahdollisuutta, että Putin toistaisi Krimillä nähdyn operaationsa myös Narvassa. Ilveksen mukaan hän ei ole huolissaan asiasta.

– On totta, että monet Virossa asuvat venäläiset kannattavat Krimin valtausta emotionaalisista syistä johtuen. Ukrainalaiselle tai venäläiselle Donetskissa asuvalle työmiehelle keskipalkka tarkoittaa noin 200 euroa kuussa, joten liittyminen Venäjään on harkittavissa. Kuitenkin Virossa keskipalkka on 2000 euroa kuussa, joten yksilö tuskin haluaa liittyä osaksi Venäjää, jossa keskipalkka on lähempänä ukrainalaisten keskipalkkaa. Virossa ja Virosta pois on vapaa liikkuvuus, mutta jos asut Venäjällä, olet vapaa muuttamaan vain maan sisällä. Virolaiset eivät halua tällaista, ja siksi en ole huolissani. Mielestäni ajatus ”uudesta Krimistä” on naurettava.

Ilves kuvaili Viroa haastattelussa entisistä neuvostomaista ”avoimimmaksi, liberaaleimmaksi, vähiten autoritääriseksi.” Hänen mukaansa mikäli Venäjä jossain vaiheessa kehittyy demokraattiseksi maaksi, tulevat sen ja Viron välit olemaan parhaat mahdolliset.

– Maiden välisten suhteiden kehittyminen riippuu kuitenkin täysin Venäjästä. Tällä hetkellä he eivät kuitenkaan siedä meitä virolaisia, sillä me todistimme selviävämme olematta samanlaisia kuin he.

Ilves kommentoi haastattelussa myös syyskuista tapausta, jossa virolainen turvallisuuspoliisi siepattiin Viron ja Venäjän välisellä rajalla ja kuljetettiin Moskovaan. Venäläisviranomaisten mukaan mies on vakooja. Ilves totesi, että EU on ottanut asiaan tarpeeksi kantaa.

– En ole tavannut eurooppalaista, jolla ei olisi kantaa tästä asiasta. Tapasin eilen vanhan kollegani Martin Schulzin. Ensimmäisiä hänen sanomiaan asioita minulle oli se, että tutkintaa suorittamassa olleen virolaisen viranomaisen sieppaus on täysin mahdotonta hyväksyä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)