Verkkouutiset

Viro sanoo Venäjän “pimeiden” koneiden lähestyneen 266 kertaa – näin Venäjä vastaa

Virosta toimivat Naton hävittäjät ovat nousseet kohtaamaan pimeänä lentäneitä venäläiskoneita kaikkiaan 266 kertaa tänä vuonna.

Viron ETV:n Pealtnägija -ohjelman mukaan venäläiset sotilaskoneet ovat loukanneet Viron ilmatilaa kahdesti tänä vuonna. Viron Ämäristä operoivat Naton hävittäjät ovat kuitenkin reagoineet Viroa lähestyneisiin transponderit sammutettuina ja ilman lentosuunnitelmaa lentäneisiin koneisiin peräti 266 kertaa.

Asiasta kertoo tässä Viron yleisradio.

Transponderit sammutettuina ja ilman lentosuunnitelmaa lentävät koneet kulkevat taivaalla niin sanotusti ”pimeänä”.

Ämärin ilmavalvonnan johtaja majuri Hardi Lämmergas kertoo ETV:lle Naton hävittäjien nousevan kohtaamaan pimeitä koneita silloin, jos ne lentävät esimerkiksi Suomenlahdella ja ovat alle minuutin lennon päässä Viron rajasta. Lämmergas toteaa tapauksia olleen tusinan verran vuodessa, kun hän aloitti tehtävässään vuonna 2003. Nyt niitä voi olla pahimmillaan kymmenkunta vuorokaudessa.

Asia otetaan Virossa vakavasti.

”Olen puhunut transponderit sammutettuna lentävien koneiden vaarallisuudesta joka ikisessä Venäjän suurlähettilään kanssa pitämässäni kokouksessa. Ne ovat uhka kaikelle lentoliikenteelle Itämeren yllä”, Viron ulkoministeri Marina Kaljurand lataa.

Hänen mukaansa venäläisten vastaus on aina sama. Lähettiläs toteaa vain ”informoivansa Moskovaa asiasta”.

”Hän ei ole vieläkään antanut tyhjentävää, järkevää ja loogista vastausta”, Kaljurand sanoo.

Venäjä on kiihdyttänyt lentotoimintaansa Itämerellä Ukrainan kriisin jäähdytettyä sen ja Naton välejä viimeisen parin vuoden aikana. Pimeänä lentävät venäläiskoneet ovat aiheuttaneet vaaratilanteita siviilikoneiden kanssa Itämeren yllä.

Uusimmat
MAINOS