Verkkouutiset

Virkkunen: Jos metropolihallinto saisi sote-palvelutkin, käytännössä kyse olisi jo kunnasta

Hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.) toivoo sote-ratkaisuja kuntaliitosten kautta eikä metropolihallinnon luonnetta muuttamalla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen toivoo, että Helsingin seudulla sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen hoituisi kuntaliitosten kautta ja metropolihallinto voisi keskittyä sille alun perinkin kaavailtuihin tehtäviin.

– Kyllähän tämän metropolihallinnon on ajateltu olevan ennen kaikkea maankäytön, asumisen ja liikenteen tarpeisiin eli näihin kysymyksiin, mihin ei voida vastata pelkästään kuntaliitoksilla, Virkkunen muistuttaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Helsingin Sanomat kertoi viime viikolla kokoomuspoliitikkojen ja virkamiesten harkitsevan Helsingin seudun kuntien sosiaali- ja terveyspalvelujen siirtämistä kaavaillulle metropolihallinnolle.

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Lasse Männistö perusteli lehdessä avausta sillä, että se täyttäisi hallitusohjelman tavoitteen perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon saamisesta saman toimijan haltuun.

Männistö myös kiisti, että kyseessä olisi naamioitu kuntaliitos.

Hallitus kun linjasi budjettiriihessään, ettei metropolialueella, toisin kuin 12 muulla kaupunkiseudulla, olisi mahdollista pakottaa kuntia tarvittaessa liitoksiin.

Virkkunen huomauttaa, ettei sote-palvelujen siirtäminen metropolihallinnolle ole ollut missään esiselvityksissä mukana eikä hän itse tästä ainakaan innostu.

– En sulje sitä pois, mutta kyllähän se muuttaisi silloin aika tavalla koko tämän metropolihallinnon luonnetta. Silloinhan se käytännössä toimisi vähän niin kuin yksi kunta, Virkkunen huomauttaa.

Helsinki ja Vantaakin mukaan

Metropolialueelle puuhataan jo käynnissä olevien kuntaliitosselvitysten lisäksi myös valtion erityistä kuntajakoselvitystä, jossa myös ilman selvityskumppaneita jääneet Helsinki ja Vantaa olisivat mukana.

Virkkusen mukaan valtuustot pääsevät lähipäivinä ottamaan kantaa selvityksen toimeksiantoon ja selvitysalueen rajaamiseen.

– Itse lähtisin kyllä siitä, että tässä tulisi olla mukana ainakin Helsinki, Vantaa, Espoo, Kauniainen, Kirkkonummi ja Sipoo, Virkkunen sanoo.

SDP:n metropoliasioista vastaava ministeri Krista Kiuru ei halunnut kommentoida Verkkouutisille SDP:n näkemyksiä asiasta.

Virkkusen mukaan tarkoitus on, että selvittäjien asettaminen ja toimeksiannon määrittely tehtäisiin syys–lokakuun aikana.

Lue myös: Espoolaiskansanedustajat Virkkuselle: Miksei yksi selvitys jo riitä?

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)