Verkkouutiset

Ville Niinistö: Venäjä-kysymysten arvostelu on Erkki Tuomiojan sokea piste

Erkki Tuomiojan kommenttia suomalaistoimittajan Yhdysvaltojen ja Suomen presidenttien tiedotustilaisuudessa esittämästä Venäjä-kysymyksestä on ihmetelty.

Erkki Tuomioja eniten arvostamiani kollegoja ministerinä. Näkemyksellinen. Mutta hänellä tämä Venäjä-kysymysten kritisointi on sokea piste, vihreiden kansanedustaja Ville Niinistö tviittaa.

Hän viittaa Erkki Tuomiojan huomiota herättäneeseen kommenttiin. Tuomioja kirjoitti Facebookissa häpeävänsä STT:n toimittajan Washingtonissa tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin tiedotustilaisuudessa esittämää kysymystä siitä, auttaisiko Yhdysvallat Suomea tarvittaessa Venäjää vastaan.

Marraskuussa entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja kohautti toteamalla, että ”suomalaista mediaa pitäisi seurata samanlaisella kriittisyydellä kuin venäläistä mediaa”. Tuomiojan mediapuheita arvosteltiin tuolloin Ruotsissakin.

– Sopivasti Tuomioja huomioi Itämeren alueen kehityksen istunnon aikana sanomalla seuraavaa: ”Tämä militarisointi ei ainoastaan heijastu sotilaallisten panostusten kasvamisesta, vaan myös mediasta, jonka propaganda ja sotaretoriikka kukoistavat. Olemme huolissamme informaatiosodankäynnistä, jonka Venäjä on ottanut käyttöön, mutta emme voi olla huomaamatta, että myös osa pohjoismaisista medioista käsittelee sotaisaa retoriikkaa vaaralliseen sävyyn”, Ruotsin maltillisen kokoomuksen kansanedustaja Hans Wallmark siteerasi Tuomiojan Pohjoismaiden neuvoston istunnossa esittämiä kommentteja.

Viime vuonna Erkki Tuomioja arvosteli Ylen Baltian kirjeenvaihtajan Naton huippukokouksen jälkeisiä kommentteja ”Naton Itämeren ansalangasta” typerimmäksi tekstiksi, mitä hän on juuri koskaan lukenut. Tuomioja valitteli, miten naapurimaassa Ruotsissa, Suomen mediassakin ja Baltian maissa on kirjoittelua, jossa lähdetään siitä, että Venäjä voi minä päivänä tahansa hyökätä näihin maihin.

Ulkopoliittisen instituutin Venäjä-raporttia Tuomioja arvosteli kovin sanoin siitä, ettei siinä mietitä tai kuvata seikkoja, jotka ovat voineet johtaa Venäjän lähialueillaan nykyisin harjoittamaan toimintaan. Hänen mukaansa raportin keskeisin anti on pelottelu.

Erkki Tuomioja arvosteli myös Verkkouutisten tästä löytyvää useisiin lähteisiin perustuvaa juttua, jossa kerrotaan Suomessa toimivan Geopoliittisen Seuran herättämistä kysymyksistä. Tuomioja kutsui juttua ”pohjanoteeraukseksi” ja kertoi tuntevansa seuran johtohenkilöt.

Verkkouutisten jutun mukaan seuraa karsastetaan, koska sen muutamien johtohenkilöiden käyttämiä puheenvuoroja on pidetty presidentti Vladimir Putinin politiikkaa myötäilevinä ja Suomen turvallisuuspoliittisia valintoja kyseenalaistavina. Leimallista näille puheenvuoroille on lähteiden mukaan ollut muun muassa Suomen läntisen puolustusyhteistyön tiivistämiseen kohdistuva kritiikki ja Naton sotilaallisen läsnäolon esittäminen Itämeren alueen vakautta horjuttavana tekijänä.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)