Verkkouutiset

Viinien ulosmyynti uudelleen eduskuntaan

Kokoomusedustajat ovat huolissaan ravintola-alan elinkelpoisuudesta kriisin jälkeen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen talousvaliokunnan jäsenet Pia Kauma, Juhana Vartiainen, Janne Sankelo, Heikki Vestman ja Kai Mykkänen ovat pettyneitä siihen, että hallituspuolueet kaatoivat kokoomuksen ehdotukset liittyen ravintoloiden liiketoiminnan korvaamiseen ja tukemiseen pian voimaan tulevan sulun jälkeen. Kokoomusedustajien mukaan rajoittamistoimet ovat perusteltuja, mutta alan elinkelpoisuus on heistä uhattuna kriisin jälkeen.

– Vaadimme ripeitä toimia, jotta alan lähes 100[nbsp]000 työntekijää ja 10[nbsp]000 yritystä eivät joudu kantamaan kohtuutonta taloudellista taakkaa. Kokoomus esitti monia keinoja alan saamiseksi jaloilleen, mutta hallituspuolueet äänestivät ehdotukset kumoon. Alkoholin ulosmyyntioikeutta tulee laajentaa. Anniskelun arvonlisäveron on tilapäisesti alennettava. Viestintä ja exit-suunnitelma on saatava pikaisesti kuntoon, Pia Kauma vaatii.

Hallituspuolueistakin on heidän mukaansa esitetty ulosmyyntioikeuden laajentamista, mutta nyt valiokunnassa hallituspuolueet äänestivät yhtenäisesti esityksiä vastaan. Alkoholin ulosmyyntioikeuden laajentaminen koskisi esimerkiksi viinejä. Juhana Vartiaisen mukaan kokoomus aikoo uudistaa ehdotukset täysistunnossa.

– Odotimme vilpittömästi, että vihreät ja keskustalaiset olisivat kannattaneet esityksiämme alan tilanteen helpottamiseksi. He ovat itse esittäneet näitä ihan samoja asioita. Voiko hallitusvastuussa sanoa yhtä ja tehdä toista? Vartiainen ihmettelee.

Kansanedustaja Pia Kauman mukaan epidemian saaminen kuriin on jokaisen etu. Samalla Kauma edellyttää konkreettisia päätöksiä kohdennetuista ja riittävistä korvauksista yrityksille heidän liiketoimintansa suorasta kieltämisestä. Hallituksen suunnittelemat tuet on arvioitu hänen mukaansa ennalta täysin riittämättömiksi.

– Hyvinä aikoina ravintola-ala on tuottanut miljardien verokertymän yhteiskunnalle. Ravintoloiden ohella muun muassa tapahtuma- ja kulttuurialat ottavat nyt muun yhteiskunnan puolesta valtavan taloudellisen iskun vastaan. On yhteiskunnan moraalinen velvollisuus korvata heille rajoituksen aiheuttamat kustannukset, Pia Kauma huomauttaa.

Henkilöstö- ja opiskelijaravintolat rajoitusten piiriin

Kokoomus esitti myös henkilöstö- ja opiskelijaravintoloiden ottamista mukaan rajoitusten piiriin siten, että kuitenkin esimerkiksi vanhainkotien, puolustusvoimien, koulujen ja muiden laitosten välttämätön ruokahuolto turvataan.

– Opiskelijaravintolat ja monet henkilöstöravintolat ovat tosiasiassa avoinna kaikelle yleisölle. Ei virus katso onko ravintola auki vain lounasaikaan. Vaikka henkilöstöravintolat kyettiin rajaamaan rajoitusten ulkopuolelle, esimerkiksi baareja ja ruokaravintoloita ei kuitenkaan onnistuttu erottamaan toisistaan. Hallituksella olisi ollut vuosi aikaa valmistella näitä keinoja, mutta on epäonnistunut surkeasti, sanoo Janne Sankelo.

Pia Kauma muistuttaa perustuslakivaliokunnan esittämästä kritiikistä hallitukselle. Aiemman lausunnon mukaan hallituksen olisi pitänyt etsiä keino erotella erityyppiset ravintolat toisistaan ja kohdistaa rajoitukset tarkoituksenmukaisemmin. Valiokunta myös huomautti, että ravintolat olisi voitu sulkea ilman poikkeusolojen julistamista.

– Hallituksen haparointi herättää vakavaa huolta epidemian hoitamisessa. Poikkeusolot julistettiin ennenaikaisesti. Ravintolat olisi voitu huomioida jo tartuntatautilaissa. Nyt tuodaan puolivalmis esitys eduskuntaan poikkeuksellisella kiireellä. Nyt aiheutuva tarpeeton vahinko olisi ollut vältettävissä, Kauma päättää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)