Verkkouutiset

Liuskeöljyn käsittelyä Siperiassa taigalla Njagan kaupungin liepeillä 2013. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Viime vuonna Venäjältä ei löydetty yhtään uutta isoa öljykenttää

Tuotanto laskee, vaikka öljy-yhtiöt poraavat ennätyksellisen paljon pitääkseen tuotantoa yllä kaikin keinoin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Uusien öljyesiintymien etsintä tyhjenevien esiintymien korvaamiseksi ei edennyt hyvin viime vuonna, raportoi venäläislehti Vedomosti viitaten Rosnedran dataan. Vuoden lopussa öljy- ja kaasureservissä oli yhteensä 43 esiintymää.

Vaikka uusien öljy- ja kaasukenttien määrä kasvoi viime vuonna yhdeksällä, vain yksi niistä luokiteltiin suureksi. Kaspianmerellä sijaitseva R.U. Maganoviksi nimetty esiintymä sisältää 136,2 miljoonaa kuutiometriä kaasua.

Löydetyistä öljyesiintymistä sen sijaan yksikään ei ollut suuri. Suurimmaksi osoittautui Irkutskin alueelta löydetty Burskojen esiintymä, jonka koko on 8,7 miljoonaa tonnia. Se vastaa määrää, jonka Venäjän öljyteollisuus pumppaa maan alta nykyvauhdilla kuudessa päivässä.

Kolmeen suurimpaan uuteen esiintymään kuuluvat myös V.P. Orlov, jonka 7,5 miljoonaa tonnia riittää viideksi päiväksi ja Taltymskoje, jonka 6,1 miljoonaa tonnia vastaa neljän päivän tuotantoa.
Yhteensä öljy-yhtiöt ilmoittivat löytäneensä 565 miljoonaa tonnia öljyä, joka on pienin määrä kuuteen vuoteen. Tämäkin tulos saavutettiin pääasiassa nykyisten öljyesiintymien lisätutkimuksilla. Kokonaan uudet esiintymät sisälsivät öljyä vain 43 miljoonaa tonnia, joka vastaa yhden kuukauden tuotantoa.

Viimeisen viiden vuoden aikana venäläisgeologit ovat onnistuneet löytämään vain yhden suuren öljykentän. Madatšagskojen esiintymä Barentsinmeren mannerjalustalla sisältää 82,3 miljoonaa tonnia öljyä. Rosnedran tietojen perusteella 90 prosenttia kaikista löydetyistä öljy- ja kaasuesiintymistä on pieniä tai hyvin pieniä. Venäjän luonnonvaraministeriön mukaan lähes kaikki Venäjän öljyreservit ovat jo toiminnassa; vain kolme prosenttia on kokonaan käyttämättä.

Ylläpitääkseen tuotantoa esiintymien tyhjentyessä täytyy porata yhä enemmän. Viime vuonna porattujen reikien yhteispituus oli ennätyksellinen 28 100 kilometriä. Siitä huolimatta öljyn tuotanto laski prosentilla 530 miljoonaan tonniin. RusEnergyn yhtiömies Mihail Krutihinin mukaan nyt porataan vain vanhoja kenttiä, jotta pystyttäisiin pitämään tuotantoa yllä kaikin keinoin.

Hänen mukaansa Länsi-Siperian Hanty-Mansijskissa pidetyssä öljyteollisuuden kokouksessa ilmoitettiin, että kannattavat öljyreservit on tyhjennetty 9–17 vuodessa. Sen jälkeen jäljellä olevien esiintymien hyödyntäminen maksaa enemmän kuin niistä saadun öljyn myynti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)