Verkkouutiset

Vihreiden Saara Hyrkkö ehdottaa mielenterveyden tarkastuksia

Säännöllinen tarkastus tekisi kansanedustajan mukaan mielenterveyden seuraamisesta arkipäivää.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vihreiden eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Saara Hyrkkö ehdottaa terveystarkastusten rinnalle mielenterveystarkastuksia avuksi mielenterveysongelmien tunnistamiseen ja ennaltaehkäisyyn.

− Seuraamme lasten ja nuorten pituutta, painoa ja yleistä terveydentilaa säännöllisesti. Voisiko terveystarkastuksen rinnalla ottaa käyttöön mielenterveystarkastuksen? Elämän nivelvaiheissa rutiininomainen mielenterveystarkastus tekisi mielenterveyden edistämisestä ja seuraamisesta arkipäivää, madaltaisi kynnystä pyytää apua ja sekä auttaisi ammattilaisia bongaamaan enemmän apua tarvitsevat, Hyrkkö sanoi SuomiAreenassa vihreiden puoluepäivässä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Mielenterveyspoolin mukaan joka toinen suomalainen kokee elämänsä aikana mielenterveyden häiriön, mutta vain puolet saa tarvitsemaansa hoitoa. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS:n mukaan opiskelijoilla yleisin lääkäriin hakeutumisen syy on mielenterveyteen liittyvät ongelmat. Eläketurvakeskuksen mukaan masennuksen takia työkyvyttömyyseläkkeelle jäävien määrä kääntyi vuonna 2018 kasvuun.

− Mielenterveyden häiriöistä on tullut uusi suomalainen kansantauti. Siksi niihin tulee suhtautua samalla vakavuudella ja samalla häpeilemättömyydellä kuin vaikkapa diabetekseen, Hyrkkö sanoo.

Etenkin nuorten ja opiskelijoiden jaksamisesta ja mielenterveydestä on keskusteltu kesällä vilkkaasti Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL:n kannanoton myötä. Lisäksi Terapiatakuu-kansalaisaloitteessa ehdotetaan hoitoon pääsyn nopeuttamista.

− Kannatan terapiatakuuta. Suuressa osassa mielenterveysongelmia raskaampia palveluita ei välttämättä tarvittaisi, jos kevyempää apua olisi saatavilla ajoissa. Hoidon saatavuuden parantamisen lisäksi aivan olennaista on tunnistaa orastavat merkit mielenterveyden ongelmista, Hyrkkö sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)