Verkkouutiset

”Vihreät moraalittomilla vesillä” – LM: Kansanedustajat vastustavat kannabiksen laillistamista 

Vihreät pyrkii laillistamaan kannabiksen, mutta suuri osa puolueen kansanedustajista suhtautuu linjaan epäröiden.

Lännen Media kysyi kansanedustajilta, pitäisikö kannabiksen myynti, valmistus ja käyttö sallia lailla vihreiden puoluekokouslinjauksen mukaan.

Vastanneiden kansanedustajien jyrkkä enemmistö vastustaa laillistamista. Vastanneista 90 prosenttia ei laillistaisi kannabista Suomessa. Vastanneista kolme prosenttia laillistaisi kannabiksen ja seitsemän prosenttia ei osaa sanoa kantaansa.

Kyselyyn vastasi 13.–15. syyskuuta 111 kansanedustajaa 200:sta. Vastausprosentti oli siten 55,5.

Kansanedustajilta kysyttiin lisäksi, pitäisikö huumausaineiden käytön rangaistavuudesta luopua niin, että valmistaminen ja myynti pysyisivät rangaistavina.

Käyttörikoksista luopumista kannatti vastanneista kansanedustajista 15 prosenttia ja vastusti 79 prosenttia. Kantaansa ei osannut sanoa kuusi prosenttia vastanneista.

Kolme kansanedustajaa vihreistä kannatti ainoina kannabiksen laillistamista. Puoluejohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo ei vastannut kyselyyn. Vihreiden eduskuntaryhmä on kokonaisuudessaan epäilevämpi kannabiksen laillistamiselle. Vastanneista neljästätoista edustajasta kolme kannatti ja kuusi vastusti laillistamista. Viisi ei osannut sanoa kantaansa.

Huumausaineiden käytön rangaistavuuden poistolle eli dekriminalisoinnille on vihreiden ryhmässä vankka tuki. Vastanneista 71 prosenttia luopuisi käytön rangaistavauudesta, ja 29 prosenttia ei luopuisi.

Vasemmistoliiton vastanneiden joukossa käyttörangaistuksista luopujien ja niiden säilyttäjien joukko menee tasan.

SDP:n edustajista 20 prosenttia vastanneista luopuisi huumeiden käytön rangaistavuudesta, ja 67 prosenttia vastanneista pitäisi kiinni rangaistavuudesta.

Perussuomalaisten kansanedustaja Petri Huru nostaa esiin vihreiden poliisiministeriroolin. Poliisi on jyrkästi vastustanut huumerikosten lieventämistä.

– Nyt vihreät ovat moraalittomilla vesillä ääniä kalastellessaan. Erityisesti herättää ajatuksia, onko sisäisestä turvallisuudesta vastaava ministeri tehtäväänsä sopiva, Huru sanoo.

Kokoomuksen, keskustan ja kristillisdemokraattien eduskuntaryhmät suhtautuvat jyrkän kielteisesti kannabiksen laillistamiseen ja huumausaineiden rangaistavuuden poistoon. Myös Liike Nyt -kansanedustaja Harry Harkimo vastustaa huumelievennyksiä.

– Viime vaalikaudella selvitimme asiaa terveydenhuollon ammattilaisten, poliisin, lastensuojelun, oppilaitosten ja muiden asiantuntijoiden kanssa. Ongelmat olisivat selvästi suuremmat kuin hyödyt. Kannabis on erityisesti lapsille ja nuorille vaarallinen huume, eikä sen käyttöä pidä helpottaa, edellisen hallituksen oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) sanoo Lännen Medialle.

Uusimmat
MAINOS