Verkkouutiset

Euroopan parlamentin jäsenet äänestävät Strasbourgissa. AFP / LEHTIKUVA / FREDERICK FLORIN

Vihreät äänestivät EU:ssa pienydinvoimaa vastaan tai tyhjää, näin Heidi Hautala perustelee

Europarlamentaarikon mukaan ilmastonmuutoksen torjunta etenee ilman ydinvoimaa.
Matti Lepistö
Matti Lepistö
Verkkouutisten toimittaja
Extra
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Euroopan parlamentti on hyväksynyt mietinnön, jonka tavoitteena vauhdittaa modulaaristen pienydinreaktoreiden rakentamista EU:ssa.

Suomalaisista europarlamentaarikoista suurin osa äänesti pienydinvoimaloiden puolesta, mutta vihreiden Heidi Hautala äänesti vastaan ja Alviina Alametsä ja Ville Niinistö äänestivät tyhjää.

Sosiaalisessa mediassa on keskusteltu meppien äänestyskäyttäytymisestä, koska se näyttää olevan ristiriidassa Suomen vihreiden linjan kanssa.

– Pienydinreaktoreiden sääntelyä tulee sujuvoittaa ja ydinvoiman turvallisuudesta huolehtia, vihreät esitti eduskuntavaaliohjelmassaan.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne on liputtanut jo pitkään pienydinvoiman puolesta. Hän teki kokoomuksen kansanedustaja Heikki Vestmanin kanssa lokakuussa 2019 toimenpidealoitteen pienten ydinreaktoreiden edistämisestä Suomessa.

Pienydinvoiman puolesta puhutaan lisäksi vihreiden helmikuussa 2023 julkaisemassa energiavisio 2035 -ohjelmassa. Siinä puolue esittää ydinenergialain uudistamista ja erityisesti pienydinreaktoreiden sääntelyn sujuvoittamista.

– Pienydinvoimaloiden teknologia kehittyy jatkuvasti, ja lainsäädäntöä tulee päivittää, jotta toimintaympäristö mahdollistaa uudenlaiset ratkaisut. Muun muassa Lappeenranta ja useat kaupunkien omistamat energiayhtiöt ovat esittäneet pienydinvoimalapilotin käynnistämistä, ohjelmassa todetaan.

Verkkouutiset kysyi vihreiden Heidi Hautalalta, miksi hän äänesti europarlamentissa pienydinvoimaloita vastaan, ja oliko se irtiotto Suomen vihreiden linjasta?

– En ole nähnyt syytä muuttaa kantaani ydinvoimaan. En ole kuullut, että pientenkään ydinvoimaloiden turvallisuusriskejä kohteina sodankäynnissä olisi ratkaistu. Siksi niiden sijoittaminen Lappeenrantaan tai Helsinkiin – kuten on väläytetty – tuntuu uhkapeliltä, hän vastaa VU:lle.

Vihreiden energiavision mukaan modulaariset pienydinvoimalat voivat auttaa hiilinegatiivisuustavoitteiden saavuttamisessa.

Hautala on eri linjoilla ydinvoimasta puolueensa kanssa.

– Uusiutuvan energian kuten tuulen ja auringon tuotantohinta on suorastaan romahtanut, joten vaihtoehdot kehittyvät hämmästyttävää vauhtia, ja energiajärjestelmä sopeutetaan niihin kannustamalla kulutusjoustoihin. Ilmastonmuutoksen torjunta etenee ilman ydinvoimaa, hän toteaa.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)