Verkkouutiset

”Viestin pitäisi olla täysin selvä. Raiskaajalla ei ole mitään asiaa Suomeen.”

Kansalaisia puhuttavat turvapaikanhakijoiden rikokset nousivat esiin eduskuntakeskustelussa.

Eduskunnan oikeusasiamiehen vuosikertomusta käsiteltäessä kansanedustajat ottivat esiin niin sanottujen paperittomien oikeuden terveyspalveluihin.

Kokoomuksen Ben Zyskowicz kiitti Sdp:n entistä kansanedustajaa Kari Rajamäkeä kyseisten palveluiden parantamisen raukeamisesta viime vaalikaudella. Zyskowiczin mukaan kyse on henkilöistä, joiden kohdalla Suomi ei ole katsonut olevan aihetta turvapaikan tai oleskeluluvan myöntämiseen, mutta jotka ovat jääneet laittomasti maahan.

Zyskowicz siirtyi käsittelemään törkeitä rikoksia, joista muutamia maassa laillisesti olevia turvapaikanhakijoita epäillään. Hänen mukaansa he pilaavat muiden maineen ja saavat laajasti aikaan turvattomuuden tunnetta.

– Nyt tulee kysymys: mitä me voimme tehdä? Minun mielestäni viestin pitäisi olla täysin selvä, raiskaajalla ei ole mitään asiaa Suomeen, ei mitään edellytyksiä saada oleskelulupaa, ja päinvastoin hänet pitäisi palauttaa lähtömaahan mahdollisimman pian. Näin ajattelee yleinen oikeustaju mielestäni, ja näin ajattelen minäkin, Ben Zyskowicz sanoi.

– Raiskaajalla, joka tulee tänne, tekee törkeän seksuaalirikoksen, ei pitäisi olla mitään oikeutta jäädä Suomeen, saada oleskelulupaa, vaan päinvastoin hänet pitäisi palauttaa mahdollisimman pian lähtömaahan.

Hän arvosteli Geneven pakolaissopimuksen ”ihmisoikeusmyönteistä tulkintaa”, joka ”johtaa helposti siihen, että tällä perusteella turvapaikkaa ei voida olla myöntämättä”.

– On välttämätöntä, että suomalaiset viranomaiset onnistuvat antamaan sen viestin kaikille Suomessa oleville turvapaikanhakijoille, että raiskaajat eivät saa oleskelulupaa Suomeen ja joutuvat palaamaan lähtömaahansa mahdollisimman pian. Tämä on tehokkain keino estää tällaisten rikosten toistuminen ja esiintyminen, ja tällainen viesti meidän pitää pystyä antamaan.

Myös perussuomalaisten Kaj Turusen mukaan ”olisi erittäin merkityksellistä se, että suomalainen yhteiskunta antaisi nyt vahvan signaalin näille turvapaikanhakijoille, että Suomessa ei voi tehdä rikoksia”.

– Erityisesti seksuaali- ja väkivaltarikoksien yrittämisenkin pitäisi johtaa karkotukseen. Myös rikoksen valmistelun ja terrorismin rahoittamisen tai sen yrityksen tulisi johtaa nopeaan karkottamiseen, Kaj Turunen sanoi.

Perussuomalaisten Leena Meri totesi, että ”ihmiset ovat tosi vihaisia siitä, kun viranomaiset ovat ensinnäkin pantanneet tietoa näistä rikosasioista ja on tullut sitten esille, että on ollut poliisin ohje, ettei niistä saa tiedottaa”.

Uusimmat
MAINOS