Verkkouutiset

”Vielä tärkeämpää on nostaa naisten ja miesten rinnalle kolmas sukupuoli”

Sukupuolineutraali henkilötunnus edustaa vihreiden kokousedustajan mukaan perustavan muutoksen halua.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sukupuolineutraalin henkilötunnuksen käyttöönotosta tehtyä aloitetta käsiteltiin vihreiden Tampereen puoluekokouksessa. Vihreiden puoluehallitus kannattaa esitystä.

Esityksen perustelujen mukaan ”pyrkimyksessä saattaa yksilöt yhdenvertaiseen asemaan lain edessä sukupuolen suhteen on yksi esteistä nykyinen henkilötunnus, joka jaottelee ihmiset syntymästään joko mieheksi tai naiseksi”.

– Lisäksi binäärinen käsitys sukupuolesta ei edusta todellisuutta ja aiheuttaa inhimillistä kärsimystä, aloitteessa todetaan.

Puoluekokouksessa Espoon vihreiden Tanja Petrell kysyi, mitä me pelkäämme ja keneltä se on pois, jos tällainen henkilötunnus otetaan käyttöön.

– Henkilötunnus on vain numerosarja. Jos sen halutaan pysyvän samana läpi ihmisen elämän, on perusteltua tehdä tästä numerosarjasta sukupuolineutraali. Tilastoinnista: vaikkapa miesten ja naisten palkkojen vertailua pitää pystyä tekemään muun ihmisen tiedoissa kulkevan datan perusteella, Tanja Petrell sanoi.

– Mutta vielä tärkeämpää on saada perustavammanlaatuinen muutos aikaan. Nimittäin nostaa nais- ja miessukupuolen rinnalle kolmas juridinen sukupuoli, miksi sitä sitten kutsutaankaan, ehkäpä ”muu”.

– On päästävä eroon ahtaasta sukupuolidikotomiasta, koska se ei vastaa todellisuutta ja aiheuttaa turhaa rakenteellista jäykkyyttä sellaisissa tilanteissa, joissa vaikkapa syntyvä lapsi ei ole selkeästi tyttö tai poika. Tai kun ihmisen sukupuoli-identiteetti ei ole selkeästi maskuliininen tai feminiininen. Juridista sukupuolta pitää pystyä myös vaihtamaan, Petrell vaati.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)