Verkkouutiset

Verotuksen uusivuosi: Eniten kiristyy pienipalkkaisilla

Palkansaajien verotus kiristyy kansanedustajan mukaan kaikissa tuloluokissa.

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen listaa Twitterissä vuonna 2021 voimaan astuvia veronkorotuksia. Hän muistuttaa, että muun muassa palkansaajien tuloverotus on kiristymässä kaikissa tuloluokissa. Eniten tuloverotus kiristyy pienipalkkaisilla.

Asiasta on kertonut aiemmin esimerkiksi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA. EVAn verokoneen mukaan pienituloisen 1[nbsp]250 euroa bruttona kuukaudessa ansaitsevan palkansaajan tuloverotus kiristyy ensi vuonna 0,4 prosenttiyksikköä. Samalla katkeaa pitkään jatkunut pienituloisia suosivan veropolitiikan linja.

Keskituloisen 3[nbsp]250 euroa ansaitsevan palkansaajan tuloveroaste nousee puolestaan 0,3 prosenttiyksikköä. Korkeimmilla ansiotasoilla korotus on 0,2 prosenttiyksikköä.

Palkkatulojen veroperusteet kiristyvät monilta osin. Vakuutetun sosiaalivakuutusmaksut nousevat yhteensä 0,33 prosenttiyksikköä, kun työttömyys- ja työtulovakuutuksen (päivärahamaksu) maksuja korotetaan.

Myös keskimääräinen kunnallisveroprosentti nousee ensi vuonna hieman, kun kaikkiaan 39 kuntaa nostaa veroprosenttiaan.

Timo Heinonen nostaa esiin lisäksi lämmityspolttoaineiden veronkorotuksen.

– Veronmaksajien laskelmin esim 2[nbsp]200 litran vuosikulutuksellisen öljylämmitteisen omakotitalon lämmitys kallistuu noin 74 e ja kaukolämmitteisen arviolta keskimäärin 38 e, hän toteaa.

Ensi vuonna kallistuvat veronkorotusten takia myös esimerkiksi alkoholi ja polttoaineet.

–  Myös puhtaimpien liikenteen polttoaineiden hinnat nousevat [pääministeri SannaMarinin hallituksen päätöksin.

LUE MYÖS:

Näin verotus muuttuu ensi vuonna – katso lista

Uusimmat
MAINOS