Verkkouutiset

Verkkouutiset tutki: Venäjällä liikennöivä laiva sahasi kuusi päivää Nord Stream -putken vuotokohdan päällä

Kreikan lipun alla purjehtivan aluksen omistajaperhettä on epäilty Kreml-yhteyksistä.
Verkkouutiset
Verkkouutiset
Extra

Julkisten merenkulkutietojen perusteella kreikkalaisen Minerva Marine -yhtiön öljy- ja kemikaalitankkeri Minerva Julie kulki aiemmin syyskuussa kahden Nord Stream -kaasuputken vuotokohdan lähellä. Alus on liikennöinyt kesän aikana useita kertoja Venäjän Ust-Lugassa eli Laukaansuulla.

Länsimaat tutkivat parhaillaan Nord Stream 1- ja 2-maakaasuputkissa havaittuja vuotokohtia, joista kaksi sijaitsee Ruotsin ja kaksi Tanskan talousalueella. Suomen suojelupoliisin mukaan vuotojen aiheuttaminen vaatii kyvykkyyksiä, joita on vain valtiollisella toimijalla. Tekoja pidetään erittäin todennäköisesti tahallisina. Pohjoismaiset turvallisuuspalvelut ovat tehneet tiivistä yhteystyötä tapausten selvittämiseksi.

Monet tahot ovat syyttäneet vuodoista Venäjää, jonka on arveltu lähettäneen Euroopalle ja Yhdysvalloille varoituksen energiainfrastruktuurin haavoittuvuudesta. Venäjän omien putkien sabotointi kansainvälisellä merialueella on vähemmän riskialttiimpi ja helpommin kiistettävissä oleva toimi kuin toisen valtion infrastruktuurin vaurioittaminen.

Katso mainos ja vastaa kysymykseen, niin pääset lukemaan koko artikkelin!