Verkkouutiset

Veriryhmä voi altistaa ihmisen koronavirukselle

A-veriryhmään kuuluvien havaittiin sairastuvan muuta väestöä helpommin Wuhanissa.

Kiinalaistutkijoiden mukaan A-veriryhmään kuuluvat ovat alttiimpia koronavirustartunnoille ja vakavammalle taudinkuvalle.

Wuhanissa tehdyssä tutkimuksessa vertailtiin kolmessa sairaalassa hoidettuja 2173 potilasta, joista 206 menehtyi koronavirukseen. Kuolleista 41 prosenttia kuului veriryhmään A ja 25 prosenttia veriryhmään O.

Alueen väestöstä 34 prosenttia kuuluu veriryhmään A ja 32 prosenttia O-ryhmään. Kaikkien infektioiden osalta osuudet olivat 26 prosenttia O-veriryhmän ja 38 prosenttia A-ryhmän osalta.

– O-veriryhmään kuuluminen oli yhteydessä matalampaan kuolleisuuteen muihin ryhmiin verrattuna, julkaisussa todetaan.

Tutkijoiden mukaan koronavirukseen sairastuneiden veriryhmän selvittäminen olisi perusteltua uusien havaintojen valossa. A-ryhmään kuuluville ehdotetaan muita tarkempaa tarkkailua ja aggressiivisempaa sairaalahoitoa. Myös hoitohenkilökunnan tulisi huomioida samaan veriryhmään kuuluvan henkilökunnan altistusriski.

Julkaisussa huomautetaan, että tulokset vaativat tuekseen laajempia väestötutkimuksia myös Hubein maakunnan ulkopuolelta.

Tianjinissa sijaitsevan SKLEH-laboratorion tutkija Gao Yingdai toteaa, että havaintojen taustalla oleva mekanismi on edelleen arvoitus. Hänen mukaansa tutkimus voi olla hyödyllinen sote-alan ammattilaisille, mutta tavallisten kansalaisten ei kannata ottaa tilastoja liian vakavasti.

– Jos kuulut A-veriryhmään, ei ole syytä paniikkiin. Tämä ei tarkoita, että saisit tartunnan 100-prosenttisella varmuudella tai että O-ryhmään kuuluvat olisivat turvassa, Gao sanoo South China Morning Post -lehdelle.

Uusimmat
MAINOS