Verkkouutiset

Eduskuntavaaleissa voi äänestää ennakkoon 28. maaliskuuta saakka. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 2. päivä huhtikuuta. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Verde: Äänestämällä pelaamista yritetään nyt moneen suuntaan

Taktinen äänestäjä on monen eri vaihtoehdon äärellä.

Verkkomedia Verde kirjoittaa joidenkin äänestäjien eduskuntavaaleissa pohtimasta taktisesta äänen antamisesta. Sen erikoinen logiikka on antaa oma ääni sillä perusteella, että se tukisi sitä, että hallituksen muodostajaksi tulisi joku muu kuin puolue x, y tai z.

– Äänestäjän on punnittava sitä, antaako äänensä pienelle, mahdollisesti eduskunnan ulkopuolelle jäävälle puolueelle vai pelaako varman päälle äänestämällä jo eduskunnassa vaikuttavaa puoluetta, Verdessä todetaan taktisen äänestämisen ensi vaiheesta.

– Äänestäjä voi taktikoida ja tämänkeväisten vaalien alla on ainakin vihreiden keskuudessa kuulunut kommentteja miesten äänestämisestä ”tällä kertaa”.

Suurimmaksi tuleva puolue aloittaa hallituksen tunnustelun. Vaaleissa on puhuttu ehkä eniten SDP:n yrityksestä imeä taktisesti äänestäjät vihreiltä ja vasemmistoliitolta.

Merkittävä kisa voi kuitenkin olla myös PS:n ja kokoomuksen välillä. PS on tutkimusten mukaan eniten vastustettu puolue ja SDP saattaa jäädä kolmanneksi. Niinpä PS:n suurimmaksi nousun estämiseksi kannattaisi vasemmistolaisemminkin ajattelevan ehkä äänestää – kokoomusta.

– Eniten taktikoinnista puhutaan kolmen suurimman, kokoomuksen, perussuomalaisten ja sosiaalidemokraattien kohdalla. Tämänhetkinen gallup-viisaus kertoo, että nämä kolme ovat niin tasoissa, että niistä mikä tahansa voi lopulta olla se suurin. Äänellä pelaamista voi olla moneen suuntaan. Äänestämällä kokoomusta tai sosiaalidemokraatteja voi pelata perussuomalaiset pois pääministeripelistä, Verde kirjoittaa ajattelumallista.

Verkkomedia huomauttaa, että jos suurin puolue on tällä kertaa perussuomalaiset, ”voi myös käydä niin, ettei Riikka Purra löydä riittävän montaa hallituskumppania yhteisen hallitusohjelman taakse”. Tällöin nykyistä hallitusta vastaan annettu ääni PS:lle menee taktisessa mielessä tavallaan hukkaan.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)