Verkkouutiset

Vladimir Putinin kuvia Krimin niemimaalla. / LEHTIKUVA / AFP Stringer

Venäläisarvio: Putinismi on tappamisen kultti

Venäjä on vajonnut tutkijan mielestä takaisin stalinismin vainoharhaisimpiin vuosiin.

Saksalaiset eivät halunneet venäläistutkija Andrei Kolesnikovin mukaan kuulla Auschwitzin keskitysleiristä toisen maailmansodan aikana mitään ja kohtasivat natsien hirmuteot vasta rauhan tultua.

Nyt samankaltainen asetelma toistuu Vladimir Putinin johtamalla Venäjällä.

– Helmikuun 24. päivän jälkeen myös Venäjän kansa on kieltäytynyt tietämästä mitään ja linnoittautunut Z-kirjaimen taakse, josta Venäjällä on tullut sodan symboli kuin krusifiksista, joka saattaisi torjua pahaa, Moskovan Carnegie-keskuksen ohjelmajohtajana toiminut Kolesnikov kirjoittaa.

Hän pitää traagisena sitä, että edes tiedot venäläisjoukkojen Ukrainan Mariupolissa ja Butšassa toteuttamista silmittömistä julmuuksista eivät välttämättä riitä herättämään venäläisiä tuntemaan katumusta ja toivomaan rauhaa.

– Putinismin historismi, ideologinen keskittyminen menneisyyteen ja maan historian synkimpien sivujen kaunisteluun tuntee vain sankareita, ei uhreja. Venäjän toisen maailmansodan voiton kultti ei ole muuttunut oppitunniksi sodan välttämisestä vaan sodan itsensä palvonnaksi. Historian opetukset on vääristelty, käännetty ylösalaisin, halvennettu ja muutettu propagandaksi, hän sanoo.

– Putinismista puuttuu kokonaan kaikki myönteinen sisältö. Sillä ei ole myönteisiä tavoitteita eikä kuvaa toivotusta tulevaisuudesta. Putinistien identiteetti perustuu kokonaisuudessaan johonkin negatiiviseen, ja militarismi on sen tärkeä osa, hän toteaa.

Propagandassa tappaminen ja väkivalta esitetään sankaruutena.

– Luottamuksen instituutiot armeija ja FSB ovat muuttumassa väkivallan instituutioiksi, ja Venäjän ortodoksinen kirkko siunaa kaiken tämän. Neuvostoliiton aikana kommunistisen puolueen keskuskomitean propagandaosasto hyväksyi tuhoamisen ylevien päämäärien saavuttamiseksi – nyt niin tekee kirkko, Andrei Kolesnikov sanoo.

”Enemmistö ei häpeä”

Vladimir Putinin Venäjä on taantunut Kolesnikovin mukaan samaan moraalisen katastrofin tilaan kuin stalinistisen terrorin vainoharhaisimpina vuosina, jolloin toisen ihmisen ilmiantamista pidettiin hyveenä ja velvollisuutena ja mustaa väitettiin valkoiseksi.

– Enemmistö, jota johdattelee naispuolinen kuolemanpartio valtiollisen median äänitorvien Olga Skabajevan ja Margarita Simonjanin sekä ulkoministeriön tiedottajan Maria Zaharovan johdolla, ei häpeä, vaan päinvastoin iloitsee. Vähemmistö häpeää sekä itseään että näitä kuoleman cheerleadereita, Kolesnikov sanoo.

– Samoin tunsivat ihmiset, jotka säilyttivät kykynsä ajatella, epäillä ja tuntea myötätuntoa vuonna 1968 Neuvostoliiton panssarivaunujen vyöryessä Prahaan. Silloin, kuten nytkin, ihmisiä pidätettiin ja tuomittiin vain siksi, että he nostivat plakaatin. Putinin Venäjä on kuitenkin jo ohittanut Leonid Brežnevin aikakauden uhrien ja pidätysten määrässä, hän toteaa.

Venäjän oikeusministeriö kielsi perjantaina 8. huhtikuuta Kolesnikovin työnantajan, Moskovan Carnegie-keskuksen toiminnan Venäjän lakien vastaisena.

Uusimmat
MAINOS