Verkkouutiset

Venäjän-tuntija: Näin Kreml soluttautuu hyväuskoiseen Suomeen

Jukka Mallinen sanoo, että häntäkin on yritetty käännyttää, mutta "umpiluinen" pää ei ole kääntynyt.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän johto ujuttaa Suomeen mielipidevaikuttajia, joiden tehtävä on muuttaa suomalaista mielipideilmastoa Kreml-myönteiseksi. Näin sanoo Venäjän-tuntija, kirjailija Jukka Mallinen.

– Suomea on jo kymmenen vuoden ajan hoideltu samalla tavoin kuin neuvostoaikoina, hän toteaa Verkkouutisille.

Mallisen mukaan Suomessa toimii ”vaikuttaja-agentteja”, joiden tavoitteena on muokata suomalaisten mielipiteitä Venäjän valtakoneistolle edulliseen suuntaan.

– Näitä henkilöitä on aika iso määrä ja he toimivat erilaisilla huomion herättämisen tasoilla.

Ajatus kuulostaa salaliittoteorialta, mutta Mallinen korostaa, että kyse ei ole värväystoiminnasta, siis siitä, että Venäjän salainen poliisi palkkaisi suomalaisia listoilleen. Hänen mukaansa Kreml toimii hienovaraisemmin. Se luo ystävyyssuhteita, myöntää mitaleita, osoittaa arvostusta, syöttää tietoja sopiville henkilöille. Käytössä on myös vanha KGB-metodi: henkisesti epätasapainoiset taivutellaan venäläismielisiksi.

Mallinen luettelee pitkän listan ”putinisteiksi” tulkitsemiaan ihmisiä. Joukossa on Moskovan-lähetystön työntekijöitä, poliitikkoja, ministeriöiden virkamiehiä, entisiä ja nykyisiä kommunisteja, yliopistojen tutkijoita ja johtoa sekä liikemiehiä.

Vanhat taistolaiset muodostavat paradoksin, edustaahan Venäjän presidentti Vladimir Putin pikemminkin oikeistoa kuin vasemmistoa. Mallisen mukaan heidän kohdallaan neuvostoisänmaallisuus on vaihtunut venäjäisänmaallisuudeksi. Heidän ajatteluaan ohjaa usein Yhdysvaltain vastustaminen.

– Venäjä, Valko-Venäjä, Nicaragua, Venezuela, Kuuba ja Libya ovat Yhdysvaltain ja EU:n vihollisia, joten ne ovat heidän ystäviään. Sama oli taistolaisuudessa, ei kukaan Neuvostoliitosta ollut niin innostunut, vaan tärkeintä oli vihata amerikkalaista imperialismia.

Mallinen on itse entinen taistolainen, joka luopui tästä aatteesta opiskeltuaan Neuvostoliitossa. Hän sanoo, että Kremlille myötämieliset venäläiset ovat viime vuosina yrittäneet saada häntäkin käännettyä ”vaikuttaja-agentiksi”.

– He eivät ole onnistuneet, koska minun pääni on umpiluuta.

Bäckman on yksi keskushenkilö

”Vaikuttaja-agenttien” joukossa oma lukunsa ovat äänekkäät putinistit, joita Mallisen mukaan Suomessa on muutamia kymmeniä. Heidän keskushahmonsa on dosentti Johan Bäckman.

Mallisen mukaan Bäckman on karismaattinen henkilö, ”sielujen kalastaja”, jolla on taito manipuloida ihmisiä ajatustensa taakse.

Viime sunnuntaina toinen putinisti, EU-vaaliehdokas Jon Hellevig, arvosteli muusikko Karita Mattilaa alatyylisessä Facebook-viestissään. Hellevigin mielestä Mattila ei olisi saanut asettua Putinia vastaan.

Hellevig on EU-vaaliehdokkaana Itsenäisyyspuolueen (IPU) listalla. Mallinen luonnehtii Hellevigiä poliittiseksi seikkailijaksi eikä usko, että Itsenäisyyspuolue olisi laajemmin sitoutunut puolustamaan Venäjän hallintoa.

Tosin IPU:n ehokkaana on myös Verkkomedia-julkaisun päätoimittaja Janus Putkonen, joka ilmoittaa vastustavansa ”lännen valtaliittoa”. Putkonen myös nimittää erästä suomalaisministeriä ”räkänokaksi”. Putkonen vieraili äskettäin Ukrainan Kiovassa ja sanoo selvittäneensä ”totuuden” Maidan-aukion tapahtumista.

Mallinen lukee äänekkäisiin putinisteihin myös entisen kirkkoherra Juha Molarin. Molari on muun muassa kommentoinut Venäjän mediassa lasten huoltajuuskiistoja papin asussa. Tiistaina Molari ilmoitti, ettei äänestä EU-vaaleissa, koska Putin ei ole ehdolla.

Mallinen asettelee sanansa tarkoin arvioidessaan näiden henkilöiden motiiveja.

– Jos henkilö esiintyy julkisuudessa hullun kiilto silmissä ja sylki roiskuu suusta ja hän puolustaa äärimmäisellä tavalla sellaisia kantoja, jotka jokainen vähänkin asiantunteva suomalainen tajuaa paikkansa pitämättömiksi, niin alkaa miettiä, että mistä tällaiset mielipiteet tulevat, Mallinen sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)