Verkkouutiset

Keski-Afrikan tasavallan pääkaupungin Banguin keskusmoskeija kuvattuna vuonna 2014. LEHTIKUVA/VILLE ASIKAINEN

”Venäjän palkkasoturit raiskaavat ja murhaavat Afrikassa”

YK:n edustajat epäilevät venäläisiä ihmisoikeusrikkomuksista ja sotarikoksista.

Venäläisten palkkasotilaiden uskotaan kiduttaneen siviilejä sekä toteuttaneen murhia ja joukkoraiskauksia Keski-Afrikan tasavallassa, kertoo amerikkalainen uutissivusto Vice News.

Maassa olevat sadat venäläissotilaat toimivat Kremlin tukeman hämäräperäisen Wagner-yhtiön palveluksessa. Vaikka yksityisiä sotilasyhtiöitä ei Venäjän lainsäädännön mukaan pitäisi edes olla olemassa, niistä on tullut tärkeä toimija niin Ukrainan ja Syyrian sodissa kuin useilla muilla kriisialueilla.

Keski-Afrikassa he toimivat muodollisesti vain maan asevoimien kouluttajina, mutta osallistuvat Vice Newsin tietojen mukaan tosiasiassa myös taisteluihin kapinallisjoukkoja vastaan.

– On saatettu rikkoa säännöksiä yksityisten sotilasyhtiöiden käyttämisestä aktiivisissa konflikteissa. Sen lisäksi Vice World News on puhuttanut Banguissa uhreja ja ihmisoikeusaktivisteja todeten huolestuttavan kaavan, jossa venäläiset palkkasotilaat ovat olleet väitetysti osallisina kidutuksissa, tappamisissa, raiskauksissa ja seksuaalisessa väärinkäytössä, sivusto raportoi.

Palkkasotilaiden käyttöä seuraava YK:n työryhmä OHCHR on Vice Newsin mukaan huhtikuussa kirjelmöinyt Keski-Afrikan tasavallan ja Venäjän hallituksille viitaten vakaviin ihmisoikeusrikkomuksiin, merkittävästi koulutustoimintaa laajempaan sotilaalliseen sekaantumiseen maan sisäiseen konfliktiin ja mahdollisiin sotarikoksiin.

– Läpinäkyvyyttä on tietty määrä: venäläiset on tuotu antamaan koulutusta. Se, mitä näemme, ulottuu kuitenkin olennaisesti sitä laajemmalle, YK-ryhmään kuuluva tohtori Sorcha Macleod sanoo Vice Newsille.

Siviilien kannalta asetelma on muodostumassa painajaismaiseksi. Kapinalliset kohtelevat heitä usein kaltoin, mutta nyt myös venäläiset, joiden odotettiin tuovan maahan vakautta, saattavatkin osoittautua viattomien sivullisten kiduttajiksi, murhaajiksi ja tunteja kestäneiden joukkoraiskausten toimeenpanijoiksi.

Venäjän suurlähetystö Keski-Afrikassa kiistää kaikki väärinkäytökset kutsuen niitä ”aiheettomiksi syytöksiksi niitä vastaan, jotka yrittävät palauttaa rauhan ja järjestyksen”. Vice Newsin esittämiin haastattelupyyntöihin lähetystö ei vastannut.

Uusimmat
MAINOS