Verkkouutiset

Venäjän Lavrov: Mikään maa ei voi lisätä omaa turvallisuuttaan muiden kustannuksella

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan sekä Suomen että Venäjän "vahvassa intressissä" on halu parantaa EU:n ja Venäjän suhteita.

– Tiedämme että EU:n ja Venäjän suhteissa on ongelmia, mutta uskon että meitä molempia yhdistää halu parantaa näitä suhteita, Erkki Tuomioja (sd.) sanoi tiedotustilaisuudessa maanantai-iltana.

Tilaisuus alkoi puolisen tuntia myöhässä. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on kaksipäiväisellä vierailulla Suomessa Tuomiojan kutsusta.

Vaikka mailla on erilaisia näkemyksiä, Tuomiojan mukaan sekä Suomi että Venäjä haluavat löytää Ukrainassa ratkaisun, joka kunnioittaa maan eheyttä.

– Haluamme nähdä Ukrainan vapaana ja demokraattisena maana, joka turvaa ihmisoikeudet ja kielioikeudet, Lavrov totesi.

– Olen aivan samaa mieltä (Tuomioja kanssa) siitä, että ukrainalaisten tulee saada tehdä omia valintoja ilman puuttumista ulkopuolelta, hän totesi.

Naton joukkojen lisääminen Itä-Euroopassa ja siirtäminen lähemmäs Venäjän rajoja on Lavrovin mielestä vastoin Etyjin perusperiaatteita sekä ristiriidassa Naton ja Venäjän välisen yhteistyösopimuksen kanssa.

– Meillä euroatlanttisilla mailla on yhteinen sitoumus Etyjin tasolla. Mikään maa ei voi lisätä omaa turvallisuuttaan muiden maiden kustannuksella, Lavrov painotti.

Hänen mukaansa sekä Suomen että Venäjän yhteinen kanta on, että Ukrainan kehityksen on pohjauduttava huhtikuussa hyväksyttyyn Geneven lauselmaan. Ukrainan itäosien humanitaarista tilannetta on Lavrovin ja Tuomiojan mukaan parannettava nopeasti.

– Olemme keskustelleet myös mahdollisuudesta helpottaa siviiliväestön kärsimyksiä, Lavrov totesi.

Hänen mukaansa Ukrainan presidentti Petro Poroshenkon kanssa käydyt keskustelut Normandian maihinnousun 70-vuotisjuhlallisuuksien yhteydessä antavat odottaa, että Ukrainassa aloitetaan ponnistelut maan sisäisen eheyden parantamiseksi.

Lavrov arvosteli kovin sanoin Euroopan unionia. Hänen mukaansa unioni alkoi muun muassa esittää erilaisia vaatimuksia heti, kun Venäjän WTO-jäsenyys saatiin voimaan.

– Tämä kaikki tapahtui kauan aikaa ennen Ukrainan kriisin alkua, Lavrov totesi.

– Tuskin löytyy kovin montaa vakavaa poliitikkoa, joka voisi sanoa tätä politiikkaa rakentavaksi.

Lavrovin mukaan Venäjä pitää arvossa Suomen kantaa monissa kansainvälisissä kysymyksissä. Myös maiden välistä vuoropuhelua arvostetaan ulkoministerin mukaan itänaapurissa.

– Mielestämme Suomella on hyvä potentiaali silmälläpitäen sen välitystoimintamahdollisuuksia, kuten Suomen statusta, Lavrov muotoili.

– Pidämme Suomea todella hyvänä ja läheisenä naapurina. Viime vuosina kumpikaan meistä ei ole pettänyt toistaan, hän sanoi.

Maiden väliset suhteet perustuvat Lavrovin mukaan pitkälti talouteen, jossa Venäjä näkee Suomen strategisena kumppaninaan.

– Kyse on kumppanuudesta, joka esimerkiksi tuo uusia työpaikkoja. Haluaisin korostaa, että tällaisia suhteita on pidettävä hyvässä arvossa.

Lavrov kiitteli muun muassa sitä, että Pietarin talousfoorumiin otti keväällä osaa yli 40 Suomen liike-elämän edustajaa. Toisaalta hän muistutti, että maiden välisen talouskomission kokous päätettiin perua huhtikuussa.

– Tulevaisuus maiden välisissä suhteissa on taloudellisissa suhteissa. On hyvä jos poliitikot auttavat tällä alalla, Lavrov sanoi.

Hänen mukaansa Venäjän ja Suomen kumppanuus voisi toimia esimerkkinä Venäjän ja EU:n yhteistyössä. Hän varoitti mediaa lainaamasta toisia medioita ja tulkitsemasta venäläispoliitikkojen lausuntoja liian pitkälle.

Lavrovin ja Tuomiojan tapaamisen aiheina ovat Ukrainan tilanteen ohella muut ajankohtaiset kansainväliset kysymykset. Myös EU:n ja Venäjän suhteista sekä Suomen ja Venäjän kahdenvälisistä suhteista keskusteltiin. Tiedotustilaisuuden jälkeen ministerien keskustelut jatkuvat illallisella. Tiistaina Lavrov tapaa tasavallan presidentti Sauli Niinistön Kultarannassa.

Uusimmat
MAINOS