Verkkouutiset

”Venäjän karhun herättämä Suomi harkitsee” – amerikkalaislehdeltä iso kriisianalyysi

Jotkut suomalaiset kyseenalaistavat amerikkalaislehden mukaan viimeaikaisten tapahtumien vuoksi "maan vahvoja Moskova-perinteitä".
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Christian Science Monitorin (CSM) Suomi-analyysi Venäjän karhun hämmentämästä tai herättämästä Suomesta on julkaistu muun muassa Alaska Dispatch Newsissa.

Jutun otsikossa karhun herättämä ”Suomi harkitsee uudelleen puolueettomuuttaan (neutrality)”. CSM sivuuttaa sen, ettei Suomi EU:iin liityttyään ole ollut puolueeton.

Juttu alkaa kuvailemalla huhtikuista oletettua sukellusvenetapausta, jolloin ”Suomen pienellä laivastolla oli muutama äärimmäisen jännityksen päivä”. Tapausta verrataan Ruotsin aiempaan jahtiin.

”Sukellusveneet tapauksissa ovat hyvin voineet olla haamuja, mutta niitä aiheuttaneet pelonväreet ovat hyvin todellisia. Idän ja lännen välinen kriisi Ukrainasta on ravistellut Suomen olettamuksia jättinaapuristaan Venäjästä ja saa eräitä suomalaisia kyseenalaistaman maan vahvat perinteet poliittisesta ja taloudellisesta toiminnasta Moskovan kanssa”, CSM kirjoittaa.

Ulkoministeriön Kirsti Kauppi sanoo jutussa, ettei Suomi tunne itseään uhatuksi, vaan Venäjän toimet ovat paljastaneet venäläisen käytöksen arvaamattoman puolen, jonka monet suomalaiset olivat luulleet olevan mennyttä aikaa.

Moskovassa asiantuntijoiden kerrotaan vähättelevän näkemystä, että Suomea painostetaan. Sukellusvenejahteja sanotaan laivastojen standarditempuksi saada budjettirahoja ja Naton sanotaan yrittävän saada Suomea ja Ruotsia jäseneksi.

Duuman ylähuoneen ulkoasiainkomitean Andrei Klimov sanoo jutussa, että ”Suomi on tuomittu olemaan Venäjän naapuri eikä sitä voi muuttaa”.

CSM kertaa Suomen sotahistoriaa ja suomettumista. Nyt pakotteiden ja vastapakotteiden kerrotaan verottaneen bisnesyhteisöä. Kuitenkaan tuen Natolle ei kerrota olevan kovin vahvaa ja ”viimeaikaisten vaalien poistaneen Suomen edellisen pro-Nato -pääministerin Alex Stubbin”.

”Mutta kaikki ovat samaa mieltä, että kasvava kriisi Ukrainassa voi muuttaa kaiken, erityisesti jos hatara tulitauko romahtaa ja täysi sota syttyy”, CSM kirjoittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)