Verkkouutiset

Norjalaisia sotilaita harjoituksissa Pohjois-Norjan Finnmarkissa. LEHTIKUVA / HANDOUT / SIMON AMDAL / THE NORWEGIAN ARMY

Venäjän hyökkäys Ukrainaan näkyisi myös pohjoisessa – norjalaistutkijoilta varoitus

Venäjän sotilaallinen toiminta muuttuisi norjalaistutkijoiden mukaan entistä aggressiivisemmaksi myös pohjoisessa.

Jos Venäjän viimeaikainen uhittelu johtaa maan asevoimien uuteen hyökkäykseen Ukrainaa vastaan, on norjalaistutkija Karen-Anna Eggenin mukaan hyvin mahdollista, että sekä Venäjä että Nato lisäävät sotilaallista toimintaansa myös pohjoisilla alueilla.

Se, millaisiksi heijastusvaikutukset muodostuvat, riippuu kriisin eskaloitumisesta. Jo aiemmat havainnot Venäjän helmikuussa 2014 toteuttamasta Krimin valtauksesta alkaen osoittavat, että Ukrainaan kohdistuvat sotilaalliset toimet vaikuttavat koko Euroopan turvallisuustilanteeseen – niin myös pohjoisimmilla alueilla, Norjan maanpuolustuskorkeakoulussa työskentelevä Eggen arvioi High North News -verkkolehdelle.

Koska Venäjän ja lännen tällä viikolla käymissä neuvotteluissa ei ole tapahtunut lähentymistä, on myös Norjan ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Julie Wilhelmsenin mukaan odotettavissa, että jännitteet Venäjän ja Naton välillä kasvavat entisestään myös arktisella vyöhykkeellä.

– Tulemme siis näkemään vielä tähänastista enemmän sitä, mitä on ollut näkyvissä vuonna 2014 alkaneen Ukrainan sodan ajan. Vastoin odotuksia jännitys levisi Ukrainasta pohjoisille alueille, jossa toteutuu nyt uudentyyppistä harjoittelua ja vahvaa sotilaallista sijoittelua, hän toteaa.

Odotettavissa aggressiivisia toimia

Vaikka Arktisen neuvoston ja Barentsin neuvoston kaltaiset foorumit ovat jatkaneet toimintaansa myös vuoden 2014 jälkeen, Eggen pitää selvänä, että pohjoisten alueiden turvallisuustilanteessa on tapahtunut murros, joka näkyy sekä sotilaallisen toiminnan lisääntymisenä että koventuneena retoriikkana.

Jos Venäjän uusi hyökkäys Ukrainaan toteutuu, sekä Venäjä että Nato päivittävät hänen mukaansa uhka-arvioitaan myös pohjoisessa.

– Jos niin tapahtuisi, Norjalle kävisi erittäin vaativaksi säilyttää suhteellisen hyvät kahdenväliset suhteet [Venäjään] siinä turvallisuuspoliittisessa asetelmassa, joka rajojemme ulkopuolelle muodostuisi. On myös syytä muistaa, että arktisella alueella on tärkeä geostrateginen asema, ja Venäjän toimia Ukrainassa ja Mustanmeren alueella seurataan tarkoin, sillä ne voivat antaa viitteitä Venäjän asevoimien toimintatavasta myös arktisella alueella, hän sanoo.

Wilhelmsenin mukaan Venäjä ei näytä olevan valmis perääntymään vaatimuksistaan.

– Jos Venäjä katsoo, että Nato ei ota huomioon sen intressejä ja ettei sen vaatimuksiin lainkaan myönnytä, tulemme mielestäni epäilemättä edelleen näkemään myös pohjoisessa Venäjän melko aggressiivista sotilaallista toimintaa – esimerkiksi lentoliikenteen häirintää, hän toteaa.

Uusimmat
MAINOS