Verkkouutiset

Venäjän erikoisjoukkojen väitetään operoineen Norjassa

Kreml on kiistänyt väitteet tiedusteluoperaatioista.

Venäjän erikoisjoukot ovat operoineet hiljattain sekä Norjan Huippuvuorilla että manner-Norjassa, norjalainen Aldrimer uutisoi. Venäläisten Spetsnaz-joukkojen kerrotaan tiedustelleen avainkohteita ja sijoittaneen valvontalaitteita Norjan alueelle. Toiminta on osunut samaan aikaan Venäjän pohjoisen laivaston harjoitusten kanssa.

Uutisen kerrotaan perustuvan neljään erilliseen puolustus- ja tiedustelulähteeseen kolmessa eri maassa. Tiedot venäläisten toimista ovat ainakin osaksi peräisin Norjan ”liittolaismaiden” kuten muun muassa Yhdysvaltain tiedustelukoneiden pohjoisessa keräämästä aineistosta.

– Venäjän taktiset ryhmät ovat suorittaneet sotilasoperaatioita Huippuvuorilla. Venäjän asevoimien yksiköt ovat myös suorittaneet tiedustelua manner-Norjassa, liittolaismaan puolustuslähde kertoo.

Manner-Norjan operaatioissa on lähteiden mukaan ollut kyse ulkopuolisista palkkasotilaista. Sotilaslähde toteaa kyseisen ulkopuolisen toimijan olevan tuttu ”Krimin tapahtumista”.

Norjalainen viranomaislähde kertoo Norjan hallinnon olevan perillä venäläisten väitetyistä toimista. Norjan puolustusministeriö kieltäytyi kuitenkin kommentoimasta asiaa ja viittasi Norjan turvallisuuspalveluun. Aldrimerin mukaan turvallisuuspalvelu PST vastasi kyselyyn vain yleisluontoisesti.

– Jotkut tiedustelupalvelut vaikuttavat haluavan jatkuvasti päivittää tietojaan sotilaskohteista, varusteista, osastoista ja infrastruktuurista, PST:n viestintäjohtaja Trond Hugubakkenin vastauksessa muun muassa todetaan.

– En halua kommentoida Aldrimerin tietoja yksityiskohtaisesti, paitsi toteamalla, että joidenkin vieraiden valtojen tiedustelutoiminta Norjaa vastaan on korkealla tasolla ja muodostaa jatkuvan uhan, Hugubakken jatkaa.

Venäjän Norjan suurlähetystö on reagoinut väitteisiin jyrkästi.

Aldrimer.no:n artikkelissa esitetyt tiedot Venäjän erikoisjoukkojen väitetystä toiminnasta Länsimaalla (Huippuvuorilla) ovat valeuutinen, suurlähetystö kommentoi Facebookissa.

Venäjän lähetystön mukaan kyse on provokaatiosta, jolla pyritään ”maalaamaan viholliskuvaa Venäjästä” sekä tukemaan pyrkimyksiä saada lisää resursseja Norjan puolustusvoimille.

Uusimmat
MAINOS