Verkkouutiset

Vladimir Putin (vas.) ja Emmanuel Macron tapasivat helmikuun 7. päivänä 2022. LEHTIKUVA / AFP

”Venäjää ei muka saisi nöyryyttää” – Varoitus kovasta hinnasta

Ukrainalle esitetään ranskalaisprofessori Olivier Schmittin mielestä yhä omituisempia vaatimuksia.

Sen jälkeen, kun Vladimir Putin käynnisti helmikuussa avoimen hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan, useissa läntisissä puheenvuoroissa on toistettu näkemystä, jonka mukaan Venäjää ei saa nöyryyttää. Tätä mieltä on ollut muun muassa Ranskan presidentti Emmanuel Macron.

Arvostettu ranskalainen turvallisuuspolitiikan tutkija, professori Olivier Schmitt ihmettelee, miksi esimerkiksi Macron näyttää pitävän Venäjän nöyryyttämisen välttämistä edellytyksenä sille, että rauhaan johtavat diplomaattiset neuvottelut voisivat koskaan onnistua. Väitteille Venäjän nöyryyttämisestä ei hänen mielestään tosiasiassa ole ensimmäistäkään loogista tai strategista perustetta.

Schmitt oudoksuu myös sitä, miksi Macron haluaa niin kovasti toimia ”välittäjänä” Putinin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin keskinäisissä neuvotteluissa, joita päästään joskus tulevaisuudessa mahdollisesti käymään.

– Välittäjä on yleensä puolueeton kolmas osapuoli. Ranska ei ole puolueeton, vaan jäsen EU:ssa ja Natossa, joita Ukraina pitää tukijoinaan ja Venäjä vihollisinaan, Schmitt huomauttaa Le Rubicon -verkkolehdessä.

Kun Ranska selittää haluavansa olla ”nöyryyttämättä Venäjää”, taustalla saattaa Schmittin mukaan olla yksittäisten poliitikkojen kuvitelma siitä, että tämä on vastuullista tai järkevää, vaikka sen hinta Ranskan omalle maineelle ja ulkopolitiikalle olisikin kova.

Uusimmat
MAINOS