Verkkouutiset

“Venäjä yrittää luoda niin paljon pakolaisia kuin on mahdollista”

Venäjän syytetään pyrkivän tietoisesti pahentamaan Euroopan pakolaistilannetta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Jos tarkastellaan Syyrian tapahtumia ja Aleppoa, on selvää, että Venäjä on ainoa, joka hallitsee pakolaiskriisin aikataulua”, nimettömänä pysyttelevä EU-lähde toteaa EUObserverille.

Syyrian hallituksen joukot ovat aloittaneet Venäjän tukemina valtavan saarto-operaation kapinallisten hallussa olevalla Aleppon alueella. Taistelut ovat ajaneet tuhansittain syyrialaisia siviilejä pakenemaan.

”Sen toimet on suunniteltu luomaan niin paljon pakolaisia kuin mahdollista. Päämäärä on varsin selvä”, hän jatkaa.

Lähteen mukaan Venäjän maanantaina antama ilmoitus Ukrainan rajalle kaavailluista sotaharjoituksista voi merkitä tilanteen pahenemista entisestään.

”Jos raskaat taistelut alkavat taas Ukrainassa, loisi se uuden pakolaisvirran. Se olisi (Venäjän näkökulmasta) täydellistä”, hän sanoo.

Toinen EU-lähde kommentoi niin ikään nimettömänä todeten, ettei ”tämä kaikki voi olla sattumaa”.

”Tervetullut sivuvaikutus”

Saksan valtiopäivien ulkoasiainkomitean puheenjohtaja ja liittokansleri Angela Merkelin puoluetoveri Norbert Röttgen suhtautuu Venäjä-teorioihin nimettömiä lähteitä varovaisemmin. Hän pitää esimerkiksi väitteitä siitä, että Venäjän toimet Syyriassa tähtäisivät liittokansleri Merkelin vallasta syöksemiseen kaukaa haettuina.

”He haluavat säilyttää asemansa Lähi-idässä, vahvistaa sotilastukikohtiaan ja olla osa kansainvälistä ratkaisua”, Röttgen toteaa.

Hänen mukaansa pakolaismäärän kasvu ja sen Euroopalle aiheuttamat ongelmat ovat kuitenkin venäläisille ”tervetullut sivuvaikutus”.

Röttgen ottaa myös kantaa Venäjän propagandapyrkimyksiin Saksassa. Saksan poliisi kumosi hiljattain Venäjän mediassa runsaasti huomiota saaneen tarinan, jonka mukaan 13-vuotias venäläistaustainen saksalaistyttö olisi joutunut maahanmuuttajien kaappaamaksi ja raiskaamaksi.

Verkkouutiset kertoi tapauksesta ja muista vastaavista viimeaikaisista venäläisuutisista tässä.

Norbert Röttgenin mukaan tapaus paljasti ensi kertaa Venäjän käyttämät keinot. Hänen mukaansa Venäjän propaganda on mennyt jutun kanssa liian pitkälle.

”Se saavutti uuden tason, kun Sergei Lavrov (Venäjän ulkoministeri) lähti avoimesti manipuloimaan yleistä mielipidettä Saksassa.”

Lavrov syytti tammikuun lopulla Saksan poliisia yrityksistä peitellä rikosta.

Röttgenin mukaan Saksan viranomaiset ovat myös tienneet jo pitkään, että Venäjä rahoittaa sekä äärilaidan vasemmisto- että oikeistopuolueita Euroopassa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)