Verkkouutiset

HS: Suomi varautuu Venäjän yritykseen vaikuttaa vaaleihin

Asiantuntijaverkosto on arvioinut, millaisia vaikuttamistapoja presidentinvaaliin saattaisi kohdistua.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomi varautuu Venäjän vaikuttamisyrityksiin ensi vuoden presidentinvaaleissa, uutisoi Helsingin Sanomat. Eri vaikuttamiskeinoja on eritellyt selvityksessään puolustusministeriön yhteydessä toimivan turvallisuuskomitean ennakointiverkosto. Verkostoon kuuluu esimerkiksi tutkijoita, mediaa ja virkamiehiä.

Turvallisuuskomitea raportoi toiminnastaan suoraan tasavallan presidentille ja ulko- ja turvallisuuspoliittiselle ministerivaliokunnalle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

HS:n mukaan vaikuttamistapoja on listattu verkoston toimesta yhdeksän. Turvallisuuskomitean pääsihteeri Vesa Valtonen sanoo lehdelle, että väärän tiedon levittäminen sosiaalisessa mediassa on yksi todennäköisimmistä tavoista.

”Informaatiovaikuttaminen voi olla pidempi kampanja, jolla pyritään muuttamaan mielialaa ja mielipiteitä. Se voi olla hyvin tehokasta, jos kansalaisten päähän saadaan ajettua joku tietty ajatus”, Valtonen arvioi.

Sosiaalisen ja perinteisen median operaatioiden lisäksi vaaleihin voidaan verkoston mukaan yrittää vaikuttaa suomalaisia vaikuttajia hyödyntämällä, poliitikkoja tukemalla ja mustamaalaamalla, tietomurroilla, voittajan avustamisella, ajamalla vaalikeskustelua vaikuttajaa hyödyttävään tilanteeseen, lietsomalla kielteistä julkisuutta suomenruotsalaisia vastaan, kyseenalaistamalla äänestystuloksia sekä ­ääritapauksessa salamurhalla tai terrori-iskulla.

Lisäksi verkosto nostaa esiin Nato-keskusteluun vaikuttamisen sekä pyrkimyksen eristää Suomi Euroopan unionista.

”Nato herättää paljon tunteita, ja sen tietävät myös informaatiovaikuttajat. Venäjän intressissä on pitää Suomi Naton ulkopuolella, joten siihen vaikuttavaa retoriikkaa saattaa olla tulossa”, Valtonen sanoo Helsingin Sanomille.

 

 

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)