Verkkouutiset

Venäjä testasi superohjusta – myös Suomi kantaman sisällä

Hypersonisen Kinzhal-ohjuksen väitetään ohittavan kaikki nykyiset ohjuspuolustusjärjestelmät.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän kerrotaan testanneen arktisella alueella huippumodernia Kh-47M2 Kinzhal-ohjusjärjestelmää.

MiG-31K-hävittäjä ampui marraskuussa suoritetussa koelaukaisussa ohjuksen Komin tasavallassa sijaitsevalle Pemboyn maalialueelle. Hävittäjä nousi ilmaan 110 kilometriä Murmanskista etelään sijaitsevasta Olenegorskin lentotukikohdasta.

Lentokoneesta laukaistava Kinzhal poikkeaa lentoradaltaan huomattavasti perinteisistä risteilyohjuksista. Hypersoninen asejärjestelmä nousee ballistisella radalla avaruuteen, pystyy väistämään mahdollisia torjuntayrityksiä ja iskeytyy kohteeseensa jopa kymmenkertaisella äänennopeudella eli 3430 metriä sekunnissa.

Kantomatka MiG-31:stä laukaistaessa on noin 2000 kilometriä ja Tu-22M3-pommikoneesta jopa 3000 kilometriä. Ohjus voidaan varustaa perinteisellä taistelukärjellä tai ydinkärjellä.

The Barents Observer -lehden mukaan ohjustyypin on pelätty muuttavan pohjoisten alueiden sotilaallista tilannetta, sillä Olenegorskista nouseva hävittäjä voisi ampua Kinzhjalin suoraan Norjan F-16-hävittäjien päätukikohtaan Bodossa.

Kantaman sisällä ovat myös Kallaxin lentotukikohta Ruotsissa, Rovaniemen lentotukikohta ja 880 kilometrin päässä sijaitseva Satakunnan lennosto Pirkkalassa. Asejärjestelmää voidaan käyttää myös pinta-aluksia vastaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)