Verkkouutiset

Venäjä syyttää USA:ta sodan valmistelusta Euroopassa ja varoittaa seurauksista

Venäjä syyttää Yhdysvaltoja Euroopan militarisoinnista.

Venäjän ulkoministeriön mukaan Yhdysvaltojen suunnitelmat sijoittaa sotatarvikkeita sen Itä-Euroopan Nato-liittolaisten alueelle saattavat rikkoa Venäjän ja Naton vuonna 1997 solmimaa sopimusta.

Yhdysvaltojen Euroopan joukkojen komentaja kenraali Frederick ”Ben” Hodges on kertonut Yhdysvaltojen aikovan sijoittaa sotatarvikevarastoja Bulgariaan, Latviaan, Liettuaan, Puolaan, Romaniaan ja Viroon vuosien 2016–2017 aikana.

Venäjä katsoo Naton sitoutuneen vuoden 1997 sopimuksessa siihen, ettei se sijoita pysyvästi ”huomattavia joukkoja” näihin maihin.

”Sotilastarvikkeiden sijoittaminen tarkoittaa juuri tällaista pysyvää sotilaallista läsnäoloa. Niitä käyttävän henkilöstön muodollinen kierto on merkityksetöntä”, Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharenko kommentoi ministeriön tiedotteen mukaan.

”Tässä yhteydessä olisi hyvä muistaa, että Venäjä otti taannoin vapaaehtoisesti kantaakseen ennennäkemättömät poliittiset velvoitteet vetää aseensa pois Itä-Euroopasta ja Baltian maista, ja myös täytti ne”, hän jatkaa.

Venäjän ulkoministeriön mukaan Yhdysvallat haluaa lisätä jännitteitä Euroopassa ja heikentää sen vakautta.

Zaharenko toteaa Yhdysvaltojen perustelevan ”suuren luokan sotilaallisia valmistelujaan” kaukaa haetusti sillä, että se puolustaa liittolaisiaan ”olemattomalta Venäjän uhkalta”.

”Toivon, että amerikkalaiset uuden kylmän sodan luojat ymmärtävät lopulta ne riskit ja kielteiset seuraukset, joita erään maailman rauhallisimman seudun militarisoinnilla on sotilaallisesta näkökulmasta”, Zaharenko sanoo.

Uusimmat
MAINOS