Verkkouutiset

Venäjä-spesialisti MT:ssä: Tältä Lavrovin lausunnolta Suomi sulki korvansa

Suomen pitää varautua itänaapurin vaarallisiin kouristuksiin, kirjoittaa Ylen ex-toimittaja.

Ukrainan kriisi on paljastanut, että Suomella ja Venäjällä on erityissuhde keskenään, mutta se ei ole sellainen, miksi suomalaiset sen kuvittelevat. Näin arvioi Ylen entinen ulkomaantoimittaja Jarmo Mäkelä.

Hänen mukaansa Suomessa uskotaan, että koska olemme olleet naapurin luotettavia ystäviä sadan vuoden ajan, Venäjä ei voi tahtoa meille mitään pahaa.

– Kun ulkoministeri Sergei Lavrov sanoo tiedotustilaisuudessaan, ettei Suomella tällaista erikoisasemaa ole, me peitämme korvamme, Mäkelä kirjoittaa Maaseudun Tulevaisuudessa.

Erikoisasemamme on hänen mukaansa toisenlainen: Suomi kuuluu niihin maihin, joiden irrottamista EU:n yhteisestä rintamasta kannattaa yrittää.

Mäkelä toteaa, että Suomessa arvioitiin väärin Neuvostoliiton kehitystä 1980-luvun lopulla. Väärinkäsityksiä ei ole korjattu, minkä vuoksi emme ymmärrä, miksi Venäjä toimii nykyisin niin kuin se toimii.

Mäkelä ennustaa, että Venäjällä aletaan aikanaan tutkia, miten maan varat jaettiin presidentti Vladimir Putinin aikana. Silloin saatetaan myös kysyä, kuka on vastuussa malesialaiskoneen ampumisesta alas ja 4 300 ihmisen kuolemasta Ukrainassa.

– Tuo aika ei välttämättä ole kaukana, mutta sitä voivat edeltää monet, vaarallisetkin kouristukset. Niihin on Suomessakin osattava varautua, hän toteaa.

Uusimmat
MAINOS