Verkkouutiset

Ukrainan asevoimien sotilas kävelee etulinjassa Itä-Ukrainassa. LEHTIKUVA / AFP Anatolii Stepanov

Venäjä siirtää helikoptereita asemiin Ukrainan rajalla

Amerikkalaisarvion mukaan liikkeet voivat kertoa hyökkäyksen valmistelusta.

Venäjä on alkanut siirtää sotilashelikoptereita asemiin Ukrainan rajan lähelle, kertovat nimettömänä esiintyvät Yhdysvaltain hallinnon virkailijat The New York Timesille.

Heidän mukaansa tämä viittaa mahdollisesti siihen, että Venäjä jatkaa hyökkäysvalmistelujaan.

Venäjä ja Yhdysvallat neuvottelivat maanantaina Genevessä Ukrainan ja Euroopan turvallisuustilanteesta. Venäjä on esittänyt Natolle ja länsimaille kovia vaatimuksia ja kerännyt samalla suuret sotajoukot Ukrainan rajalle.

Venäjän esittämiä ehtoja on pidetty pitkälti mahdottomina. Kreml on vaatinut muun muassa Naton laajenemisen pysäyttämistä, ”Venäjää uhkaavien aseiden” kieltämistä maan rajoilta ja käytännössä puolustusliiton vetämistä pois Itä-Euroopasta.

Amerikkalaisten virkailijoiden mukaan Venäjä on keskittänyt Ukrainan rajan läheisyyteen noin 100 000 sotilasta ja paljon kalustoa. Nyt näiden lisäksi asemiin on siirretty hyökkäys- ja kuljetushelikoptereita sekä rynnäkkökoneita.

Virkailijat korostavat, että helikopterit ja lentokoneet toisivat Venäjälle tärkeän edun, jos presidentti Vladimir Putin päättäisi hyökätä uudestaan Ukrainaan.

Yhdysvallat on lentänyt säännöllisesti tiedustelulentoja Ukrainan ilmatilassa joulukuun lopusta alkaen. E-8C- ja RC-135V-koneet pystyvät toimimaan tehokkaasti keskenään. Ensimmäinen havaitsee panssarivaunut ja muut ajoneuvot verrattain pitkien etäisyyksien päästä. Jälkimmäinen havaitsee ja tallentaa maajoukkojen välisen viestiliikenteen.

Yhdysvaltain tiedustelupalvelut ovat kertoneet hallinnon virkamiehille, että vaikka venäläiset ovat jatkaneet hyökkäyksen suunnittelua, he eivät usko Putinin tehneen vielä päätöstä hyökkäyksen aloittamisesta.

Venäjä vakuutti maanantaina Yhdysvalloille Geneven neuvotteluissa, ettei sillä ole aikeita hyökätä Ukrainaan.

Venäjä neuvottelee keskiviikkona Naton kanssa ja torstaina Euroopan yhteistyö- ja turvallisuusjärjestön (Etyj) kanssa.

Uusimmat
MAINOS