Euroopan unioni on valmis asettamaan uusia talouspakotteita Venäjää vastaan, mikäli Venäjä aloittaa laajamittaisen sodan Ukrainassa. Euroopan parlamentti keskustelee Strasbourgissa tällä viikolla ulko- ja turvallisuuspolitiikasta sekä Venäjän mahdollisesta hyökkäyksestä Ukrainaan.
Talouspakotteiden sisältöä ei ole kerrottu julkisuuteen, mutta yksi keino voisi olla esimerkiksi Venäjän sulkeminen ulkopuolelle pankkien välisestä maksujärjestelmästä Swiftistä.
Tammikuussa Eurooppa-neuvosto jatkoi nykyisiä pakotteita puolella vuodella. Niiden avulla rajoitetaan venäläisten pankkien ja yritysten pääsyä EU:n pääomamarkkinoille sekä kielletään rahoitustuki ja välitys venäläisille rahoituslaitoksille.
Huippukokouksen yhteydessä EU-maiden johtajat totesivat, että Venäjän sotilaallisella hyökkäyksellä Ukrainaan olisi ”massiiviset seuraukset”.
Kokoomuksen europarlamentaarikkojen mukaan unionin asettamat uudet talouspakotteet voivat iskeä myös Suomen talouteen, sillä Venäjä todennäköisesti asettaisi vastapakotteita.
Henna Virkkusen mukaan tämä on kuitenkin hinta, joka pitää olla valmis maksamaan.
— Tämä on tärkeä asia, oikeus päättää omista asioista, siitä seuraavat taloudelliset iskut täytyy ottaa vastaan, Virkkunen sanoi toimittajille järjestetyssä tilaisuudessa.
Petri Sarvamaan mukaan Suomi kyllä selviää Venäjän mahdollisista vastatoimista, jos pakotteita joudutaan kiristämään.
— Kyllä me selvitään kaikista niistä vaikutuksista. Ne pitää nyt vain ottaa ja niiden kanssa pitää selvitä, Sarvamaa sanoi.
Sirpa Pietikäisen mukaan talouspakotteet ovat EU:lle tärkeä työkalu, joka kannattaa pitää “taskussa ja käyttökelpoisena”.
— Emme onnistu torjumaan kriisiä, jos olemme heikkoja ja hajanaisia. Muuten lopputulos on koko Euroopan talouden kannalta vielä huonompi, Pietikäinen sanoi.
Pietikäisen mukaan Suomen on myös mahdollista saada muilta jäseniltä tukea, mikäli Venäjän vastapakotteet osuvat Suomeen muita voimakkaammin.