Verkkouutiset

Venäläisen Fesco-varustamon Aker Finnyardsilta tilaama jäätämurtava huoltoalus kastettiin Helsingin telakalla vuonna 2005. LEHTIKUVA/HANNU VIERULA

Venäjä linjasi jäänmurtajien ja kalastuslaivaston militarisoinnista

Meridoktriinin tarkistuksissa otetaan huomioon "muutokset geopoliittisessa tilanteessa".
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän tarkistettu meridoktriini sisältää suuren painotuksen siviilialusten ja infrastruktuurin käytölle sotilaallisiin tarkoituksiin, kertoo Artic Today.

– Meridoktriinin tarkistuksissa otetaan huomioon muutokset geopoliittisessa ja sotilasstrategisessa maailmantilanteessa, Venäjän varapääministeri Juri Borisov korosti tällä viikolla.

Hänen mukaansa laivastosta on nyt tulossa entistä tärkeämpi Venäjälle.

– Kun otetaan huomioon kollektiivinen lännen totaalinen hybridisota maatamme vastaan, ennennäkemättömät pakotteet ja Ukrainan erikoisoperaatio, kansallisen turvallisuuden vahvistaminen on tärkeämpää kuin koskaan ennen, varapääministeri sanoi Artic Todayn mukaan.

Sotilasteollisesta kompleksista erityisvastuussa olevan korkea-arvoisen hallituksen virkamiehen mukaan uusi ja päivitetty asiakirja ”vastaa täysimääräisesti nykyisiin haasteisiin ja uhkiin.

– Sen tavoitteena ei ole vastakkainasettelu, vaan kansallisen turvallisuuden lisääminen merioperaatioissa [ja] vähentää merkittävästi riippuvuutta ulkoisista vaikutuksista ja markkinoista kaikilla merenkulun toiminnan aloilla, hän korosti Venäjän asevoimien tiedotteen mukaan.

Doktriinissa muutoksiin kuuluu siviilialusten korkeampi osallistuminen sotilaalliseen toimintaan. Hallituksen mukaan useat ”periaatteessa uudet opin näkökohdat koskevat mobilisaatiovalmisteluja ja -valmiutta”.

– Tämä mahdollistaa siviilialusten ja miehistöjen sisällyttämisen laivastoon ja meri-infrastruktuurin toimivuuden sodan aikana.

Venäjällä on pitkä kokemus ei-sotilaallisten alusten soveltamisesta sotilaallisiin tarkoituksiin. Uusi asiakirja kuitenkin valmistaa selvästi maaperää järjestelmällisemmälle lähestymistavalle. Venäjä voi mahdollisesti käyttää suurta määrää troolareita ja kalastusaluksia sotilaallisiin tarkoituksiin. Monet niistä toimivat kansainvälisillä vesillä, esimerkiksi Norjan rannikolla.

Venäjä voi myös militarisoida voimakkaat ydinkäyttöiset jäänmurtajansa, jotka pystyvät murtamaan arktisen alueen paksuimman merijään.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)