Verkkouutiset

Venäjä kumppaneineen rimpuilee irti dollarijärjestelmästä

Kehittyvien talouksien BRICS-maat ovat päässeet sopuun ensiaskelista pyrkiessään irrottautumaan Yhdysvaltain dollarin ylivallasta valuuttamarkkinoilla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina ja Etelä-Afrikka pääsivät tiistaina sopuun oman BRICS-kehityspankin perustamisesta kokouksessa Fortalezassa Brasiliassa.

Uusi investointipankki on tulkittu olevan kilpailija Kansainväliselle valuuttarahastolle (IMF) ja Maailmanpankille. Valuuttajärjestelmän vakautta ylläpitävä IMF ja kehitysmaiden rahoitusta auttava Maailmanpankki perustettiin toisen maailmansodan jälkeen niin sanotuiksi Bretton Woods -organisaatioiksi, joilla pyrittiin kytkemään maailmankauppa yhteen pohjanaan dollarijärjestelmä.

Uusi BRICS-kehityspankki perustetaan Shanghaihin Kiinaan. Ensimmäiseksi pääjohtajaksi tulee intialainen. Pankin nimellinen alkupääoma olisi 100 miljardia dollaria eli noin 74 miljardia euroa. Kehityspankin funktiona olisi toimia IMF:n tapaan myös puskurina finanssikriisien aiheuttamille ongelmille.

Venäjälle tiivistyvä BRICS-yhteistyö on tapa pyrkiä minimoimaan länsimaiden asettamien taloussanktioiden vahinkoja.

Vaikka BRICS-kehityspankki on osittain kilpaileva pankki sekä IMF:lle että Maailmanpankille, BRICS-maat eivät ole ainakaan toistaiseksi irrottautumassa viimeksi mainituista instituutioista.

BRICS-maiden vuosittaiseen kokoukseen Brasilian Forstalezassa osallistuivat Venäjän presidentti Vladimir Putin, Intian pääministeri Narendra Modi, Brasilian presidentti Dilma Rousseff, Kiinan presidentti Xi Jinping ja Etelä-Afrikan presidentti Jacob Zuma.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)