Verkkouutiset

Punakone käytti samaa peliasua 1960-luvulla. / LEHTIKUVA / AFP Alexander Nemenov

Venäjä järkyttää CCCP-pelipaidoilla – Alexander Stubb: Symboli miljoonille viattomille tapetuille

Jääkiekkoturnauksen isäntämaan pelipaitavalintaa on pidetty loukkaavana.

Euro Hockey Tourin isäntämaa Venäjä pelasi sunnuntaina valkoisissa CCCP-pelipaidoissa. Tavoitteena oli juhlistaa Neuvostoliiton ja Venäjän 75-vuotista jääkiekkohistoriaa.

Venäjän jääkiekkoliiton mukaan Suomea vastaan käytettiin vuosien 1964–1968 pelipaitaa. Valinta on herättänyt hämmentyneitä reaktioita.

– Olen yllättynyt ja pettynyt siihen, että Venäjän annettiin käyttää CCCP-paitoja EHT-ottelussa Suomea vastaan. Se kirjainyhdistelmä ja hallinto kuvastavat autoritaarista imperialismia, joka oli vastuussa miljoonien viattomien ihmisten surmaamisesta, entinen pääministeri Alexander Stubb tviittaa.

Hänen mukaansa kyseessä oli loukkaava ele, joka ei kuulu urheiluun eikä minnekään muualle.

– Sillä ei ole juurikaan merkitystä, että Suomi voitti ottelun. Sillä on merkitystä, että noiden kirjainten alle liitettiin brutaalisti monia jääkiekkoperheen maita, Stubb jatkaa.

Marimekon hallituksen puheenjohtaja Mika Ihamuotila kertoo olevansa samoilla linjoilla.

– Venäjä katsoo, että CCCP-merkkien käyttöönotto tekee siitä suuremman. Lännessä tulkitsemme tämän kuitenkin heikoksi itsetunnoksi alueelliselta ja äärimmäisen köyhältä valtiolta, jonka historia on täynnä rikoksia. Sääli mukavien Venäjän kansalaisten kannalta, jotka ansaitsevat parempaa, Ihamuotila sanoo.

Uusimmat
MAINOS