Verkkouutiset

Venäjä ei antanut varoitusta Suomen rajalla käytävästä valtavasta sotaharjoituksesta

Norjan viranomaisten mukaan Venäjältä ei saatu etukäteisilmoitusta nopeasti määrätystä sotilasvalmiudesta.

Presidentti Vladimir Putin määräsi Pohjoisen laivaston joukot täyteen valmiuteen maanantaina. Pikaharjoitukset käsittävät 40 000 sotilasta, 41 taistelualusta, 15 sukellusvenettä ja 110 lentokonetta.

Norjalaisen News in Englishin mukaan Venäjä ei antanut etukäteisilmoitusta harjoituksesta. Dramaattinen harjoitus, johon kuuluu myös esimerkiksi Alakurtin tukikohta 50 kilometrin päässä Suomen rajasta, saattaa olla vastaveto Norjan omalle paljon pienemmälle harjoitukselle, mutta siitä oli ilmoitettu Venäjälle jo 2013.

Norjan puolustusministeri Ine Eriksen Söreide ja parlamentin ulko- ja puolustuskomiteaa johtava Anniken Huidtfeldt sanovat, että Putin saattaa olla rikkonut kansainvälisiä määräyksiä. Valmiutta testaavia harjoituksia saa pitää ilmoittamatta, mutta harjoituksiin kuuluvat lentokoneet ja maavoimat tekevät niistä rikkomuksen.

Norja sanoo seuraavansa harjoituksia tarkasti. Entinen puolustusministeri Sverre Diesen toteaa yleisradioyhtiö NRK:lle, että Putinin tarkoitus on luoda pelkoa ja levottomuutta lännessä.

Uusimmat
MAINOS