Verkkouutiset

Väyrynen kostaa Sipilälle

BLOGI

Ilkka Luukkonen
Ilkka Luukkonen
Ilkka Luukkonen oli Nykypäivän ja Verkkouutisten toimittaja tammikuuhun 2022 saakka.

EU-parlamentaarikko Paavo Väyrynen (kesk.) ilmoitti hyvissä ajoin ennen kevään eduskuntavaaleja, että hän haluaa ministerinsalkun. Odotettavissa näet oli, että keskusta voittaa vaalit ja Juha Sipilästä (kesk.) tulee pääministeri. Niin tapahtui.

Sipilä ei Väyrysen lobbauksesta huolimatta ottanut tätä hallitukseen. Väyrynen pettyi. Hän ei ottanut eduskuntapaikkaa vastaan vaan päätti jatkaa Brysselissä.

Heinäkuussa Väyrynen teki kansalaisaloitteen Suomen jäsenyydestä euroalueessa. Hän haluaa kansan äänestävän siitä, jatkaako Suomi euron jäsenenä vai ei.

Yksi Suomen pitkäaikaisimmista ministereistä ja keskustan vaikutusvaltaisimmista poliitikoista käyttää siis kansalaisille tarkoitettua lakialoitemahdollisuutta tilanteessa, jossa keskustajohtoinen hallitus yrittää löytää keinot Suomen talouden tervehdyttämiseksi ja jossa hallitus ei tosiaankaan kaipaa ylimääräisiä hallituksen kaatoyrityksiä hallituspuolueen poliitikolta.

Tämä ei ole ainoa hanke, jolla Väyrynen kampittaa hallitusta. Hän on myös ilmoittanut, että sen valitsema leikkauslinja on väärä.

Väyrysen mukaan leikkausten vaihtoehto on hänen tiensä: erotaan eurosta. Hänen mukaansa Suomen kannattaa irrota eurovaluutasta, koska sillä tavoin pääsemme eroon myös euroalueen veloista.

Sitä Väyrynen ei kerro, miten muut euromaat suhtautuisivat valtioon, joka hajottaa yhteisen valuutta-alueen.

Ja jotta hallituksella ei olisi riittävästi murheita, pakolaiset ovat viime viikkoina täyttäneet vastaanottokeskukset ja tiedotusvälineet.

Väyrynen otti asiaan kantaa sunnuntaina julkaisemalla blogin, jossa hän syytti maahanmuuttokriisistä pääministeri Sipilää.

– Muutama viikko sitten tiedotusvälineet ja ennen muuta sosiaalinen media alkoivat levittää Lähi-itään, Afrikkaan ja Balkanille tietoa, että Suomi suhtautuu erityisen myönteisesti turvapaikanhakijoihin. Uutisoinnin kärkenä oli pääministerin ilmoitus, että hän antaa oma asuntonsa pakolaisten käyttöön, Väyrynen kirjoittaa.

Väyrysen motiivi näyttää selvältä. Hän kostaa Sipilälle sen, että hänestä ei tehty ministeriä.

Väyrynen on toki aina kulkenut omia polkujaan. Kun Esko Ahon (kesk.) hallitus 90-luvulla ajoi Suomea EU:hun, Väyrynen yritti parhaansa mukaan kaataa sitä. Ja runsasta kymmentä vuotta aiemmin hän oli horjuttamassa keskustalaista puhemiestä Johannes Virolaista, jotta tämä ei tulisi tielle lähestyvissä presidentinvaaleissa. Näin kertoo aikansa kohukirja Tamminiemen pesänjakajat.

Keskusta on aikoja sitten valinnut Väyrysen kunniapuheenjohtajakseen. Tämä on hienovarainen vihjaus siitä, että on aika siirtyä syrjään. Väyrysen vauhti ei ole valinnasta hidastunut. Olisi ehkä aika valita hänet tehtävään uudelleen ja katsoa, jos nyt tehoaisi.

Uusimmat

Suosittelemme

MAINOS