Verkkouutiset

Vauvaperheet eivät saa apua ajoissa

Huostaanottojen määrä kasvaa Suomessa jatkuvasti, ensi- ja turvakotien liitto kertoo tiedotteessaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ensi- ja turvakotien liiton mukaan vakavissa vaikeuksissa olevat lapsiperheiden saama tuki on vähentynyt hälyttävästi viime vuosien aikana. Kuntoutukseen on vaikea päästä ja hoitojaksot ovat merkittävästi lyhentyneet. Esimerkiksi monet väsymyksen kanssa kamppailevat äidit eivät saa apua tai joutuvat jonottamaan sitä hyvin pitkään.

Ensi- ja turvakotien liiton ensikodeissa on vuosittain 700 perhettä, jotka tarvitsevat lastensuojelullista apua vauvavaiheessa. Yli 7 kuukauden pituisia, pitkäjänteisen kuntoutuksen mahdollistavia ensikotijaksoja on nyt puolet vähemmän kuin vuonna 2013. Kaksi kuukautta tai vähemmän aikaa ensikodissa olleiden perheiden määrä sen sijaan on lisääntynyt lähes 20 prosentilla.

– Lyhyet kuntoutusjaksot ovat ainoastaan ensiapua ja ongelmien siirtämistä tulevaisuuteen, sanoo ensi- ja turvakotien liiton puheenjohtaja, SDP:n kansanedustaja Tuula Haatainen.

Tällä hetkellä Suomessa on yli 10 000 lasta sijoitettu kodin ulkopuolelle, joista 39 prosenttia on laitoshuollossa eli esimerkiksi lastenkodissa. Huostaanottojen kasvu on jatkunut vuosia. Se tulee yhteiskunnalle varsin kalliiksi: yhden laitoshuoltoon sijoitetun lapsen kustannukset ovat vuositasolla noin 100 000 euroa. Vuositasolla puhutaan sadoista miljoonista euroista.

Haapaisen mukaan erityistä huomiota pitäisi kiinnittää ja apua suunnata nimenomaan vauva- ja lapsiperheisiin.

– Näin voidaan ehkäistä lapsille kuormittavien kokemusten syntymistä ja saada aikaan tulevaisuudessa mittavia kustannussäästöjä, Haapainen sanoo.

Ensi- ja turvakotien liiton mielestä tukemalla perheitä ja haavoittavissa tilanteissa eläviä lapsia voidaan merkittävästi ehkäistä mielenterveysongelmien kehittymistä ja myös vähentää kustannuksia, joita syntyy vakavien mielenterveysongelmien hoidosta ja kuntoutuksesta.

Liiton mukaan tarvitaan toisin toimimista ja niiden tilanteiden nykyistä parempaa tunnistamista, jolloin kehitys voi perheessä alkaa mennä vinoon. Vakavan masennuksen, uupumuksen ja arjen toimimattomuuden vuoksi apua tarvitsevien vanhempien kuntoutuksesta on saatu hyviä tuloksia ensikodeissa ja päiväryhmätoiminnassa. Yli puolella perhekuntoutukseen osallistuneista tilanne on parantunut merkittävästi, vaikka lähtötilanne olisi ollut vaikea.

Ensi- ja turvakotien liitto haluaakin tulevan hallituksen yhdeksi strategiseksi painopisteeksi investoimisen lapsiin ja perheisiin. Erityistä huomiota tulee liiton mukaan kiinnittää haavoittavissa olosuhteissa elävien lasten tilanteen turvaamiseen ja ehkäisevään toimintaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)