Verkkouutiset

Vastikkeetonta rahaa 1100e/kk – ”Maallamme ei ole tähän varaa”

Kokoomuksen Heikki Vestmanin mukaan järjestelmä ei kannusta ahkeruuteen.

Kokoomuksen kansanedustaja Heikki Vestmanin mukaan antelias sosiaaliturva yhdistettynä korkeaan työn verotukseen tuhoaa ahkeruuden kannustimet.

– On järjetöntä ja väärin, että esimerkiksi ahkeralle tarjoilijalle tai kaupan kassalle, joka nousee joka aamu töihin, saattaa jäädä saman verran käteen kuin sille, joka valitsee jäädä sohvan pohjalle köllöttelemään. Sellaisen valinnan, että terve ihminen jättäytyy oloneuvokseksi elämään toisten rahoilla, ei pitäisi olla mahdollinen saati hyväksyttävä. Työnteon pitää olla aina oleilua kannattavampaa, Vestman sanoo tiedotteessaan.

Hän vaatii tilanteeseen muutosta tulevassa sosiaaliturvan uudistuksessa.

– Sosiaaliturvan uudistaminen alkaa kreivin aikaan. Suomen sosiaaliturvan passivoiva vaikutus on kauan tunnettu tosiasia. Maallamme ei ole varaa köllöttely-yhteiskuntaan, jossa työkykyiset ja -ikäiset voivat valita jäädä elämään sosiaalituilla. Jokainen ymmärtää, että jos systeemi tarjoaa ilmaista, käytännössä lähes vastikkeetonta rahaa 1[nbsp]100 euroa kuussa, moni siihen mahdollisuuteen tarttuu, Vestman toteaa.

Hän viittaa Iltalehdessä julkaistuun Kelan laskelmaan. Siinä esimerkkihenkilö on Helsingissä asuva terve työtön 18-vuotias, joka asuu yksin vuokra-asunnossa, ja saa kuukaudessa vähintään 1[nbsp]100 euron tuet. Tuet koostuvat työmarkkinatuesta, yleisestä asumistuesta sekä toimeentulotuesta.

– Tänä päivänä matalapalkkatyötä ja keikkatyötä jää tekemättä hövelin ja myös silppuisen sosiaaliturvan takia, jossa on kannustinloukkuja, Heikki Vestman sanpoo.

Hänen mukaansa Uudellamaalla alalla kuin alalla on työvoimapula. Jos sosiaaliturva toimisi kannustavasti, työllisyys olisi kansanedustajan mukaan huomattavasti korkeampi.

– On myös sosiaalisesti epäoikeudenmukaista syrjäyttää ihmisiä työmarkkinoilta loikoilemaan. Surkea systeemi ei ole näiden ihmisten vika. Työ olisi mitä parhainta sosiaaliturvaa, Heikki Vestman toteaa.

Hän soimaa sosiaaliturvan uudistuksen aikataulua kunnianhimottomaksi.

– Hallitus on ilmoittanut pokkana, että sosiaaliturvaa aiotaan uudistaa kahdeksan vuotta. Ymmärrän ajatuksen ylihallituskautisesta työstä, mutta aikataulu on liian hidas. Ahkerien Suomella ei ole varaa odottaa kahdeksaa vuotta tiekarttoja ja työryhmiä. Työllisyyden nostaminen on kohtalon kysymys, jotta niistä, jotka aidosti eivät ilman turvaa selviä, on varaa pitää huolta, Vestman muistuttaa.

Hänen mukaansa kokoomuksen ratkaisu sosiaaliturvan ongelmiin olisi vastikkeellinen ja syyperusteinen yleistuki, joka yhdistäisi toimeentulotuen, yleisen asumistuen ja Kelan työttömyysetuudet.

– Tuen velvoittavuus on tehtävä vahvaksi. Jos työ tai työvoimapalvelut eivät kelpaa, tuki on katkaistava. Punavihreiden haaveilema vastikkeeton perustulo olisi sekä tolkuttoman kallis että passivoivana vaarallinen. Jos hyvinvointivaltiosta palveluineen halutaan pitää kiinni, on ihmisille kuuluttava paitsi oikeuksia myös velvollisuuksia, Vestman katsoo.

Uusimmat
MAINOS